Monday, December 31, 2007

I årets sista skälvande minuter

Nu är det bara timmar och minuter kvar till 2008, men innan dess skall jag försöka få ihop några avslutande ord från 2007. Vi firar nyåret själva i år. Slipper laga mat och bjuda gäster, slipper vara uppsträckt i slipskunt och slipper vara konversant och ämabel flera timmar i rad.
Skälet till denna lycka är att barnet fyllt 18 och nu vill fira nyår som de vuxna och inte hemma i mormors kök. Ju mer vi tänkt på saken dess större inser vi att vår lycka är över att inte behöva leva upp till alla de förväntningar just denna helg bär med sig. Nyårshelgen - då man skall vara fin och rolig och ha massor av folk omkring sig som bekräftelse på ens sociala kapacitet.
Vi har dock köpt lite småplock och kommer att få en fin nyårsafton, om vilken jag berättar mer i morgon. Och vad vi åt kanske kommer att framgå i grannbloggen. Den om marsipansås.
Nu vill jag bara önska alla mina läsare ett Gott Nytt 2008!

Wednesday, December 26, 2007

Räven raskar över tomten

Jag har sett en bild av den totala vanmakten. Och jag såg den i ögonen hos en hund. Det var igår afton. Vi besökte vännen Jonny och hans familj. Hunden stod bunden ute vid stugknuten och plötsligt hörde vi hur den for ut i ett vansinnesskall. Den skällde hysteriskt och vi såg hur den stod ute på gräsmattan med kedjan spänd likt en fiolsträng.

Ett par meter framför den gick en räv med utstuderad likgiltighet bort mot fågelbordet där husets herre lagt ut allehanda matrester. Räven visste exakt hur lång kedjan var och satte sig ibland att titta på hunden med liksom lite loj blick.

Hunden tittade in mot oss med förtvivlan i ögonen och vi nästan hörde hur den ropade ”Skjut den!!!” åt husse. Detta låter sig ju inte göras inom tättbebyggt område, inte ens i Norrbotten så det mest barmhärtiga var att låta hunden komma in i stugvärmen. Därefter öppnade vi försiktigt fönstret och tog en bild på Mickel till bevis på det inträffade.


Var hälsad sköna morgonstund

Julottan här är en mycket human tillställning. Klockorna kallar inte till samling förän vid nio och då har det precis börjat ljusna. För oss började det dock lite tidigare eftersom vi skulle koka julkaffet i församlingshemmet. I fjol kom det 43 personer så vi väntade inte så mycket mer i år. Men det blev det. Över 50 besökare dök upp efter ottan och det blev en mycket varm och trivsam stämning.

I övrigt har dagen tillbringats i stillhet, blott bruten av ytterligare några eftersläntande 50-årsgratulanter. Det blir mycket kaffe och kakor, det blir det. Och gott är det.

Fick en rapport från N-bro om att där varit sedvanlig tillströmning av barn och barnbarn och att dotera varit med på så sätt att hon ringt från Paris just som man skulle börja med ris a là malta. Perfekt timing.

Tuesday, December 25, 2007

Julaftons kväll

Så vart det julekväll och jag sitter här med min laptop för att slänga in några rader innan läggdags. Det har varit en bra dag. Vi har varit på kyrkogården och tänt ljus och jag satte som vanligt ett i minneslunden. Sedan gick vi till församlingshemmet och gjorde i ordning femtio smörgåsar inför morgondagens julkaffe. Vi började med det i fjol sedan de två damer som "alltid" gjort det avsagt sig kyrkkaffet med ålderns rätt.


Jul firas rätt lika överallt i landet. Kalle Anka och julbord och sedan julklappar, allt inom en ram av värme och trygghet. Det är då lite underligt att tänka på det som Anna sagt om att i år är det en alldeles extra hemsk jul för många barn. Först lördag och söndag och sedan jul med tre helgdagar i rad. Alltså fem dagar hemma i en försupna föräldrars "vård" och utan en chans att finna en fristad i skolan eller omsorgen på nästan en vecka. Det känns så självklart att alla skall ha det lika fint som vi men så är det tydligen inte.


Jag talade med mina barn idag och det verkade vara bra både i Paris, Cork och San Fransisco. De hade tydligen uppskattat min lilla julskiva. Själv fick jag böcker och jultidningar i julklapp. Jag fick också en takprojicerande väckarklocka och en brännare för brylépudding. Något att köra med till nyårssupén? Och jag fick grytlappar i plast! Att det kan hålla?
Hur som helst är det läggdags nu och jag väntar med att publicera det här tills jag får tid i morgon, Vi skall ju på julotta i morgon gu bevars.

Monday, December 24, 2007

Dopparedagen - morgon

Nu är julen som finast. Jag sitter ensam i ett sovande hus med mina människor i tryggt förvar i sina sovplatser. Det är julfint och stilla och allt det roliga ligger framför oss. Det har blivit en rejäl hög under granen fast vi skulle dra ner på julklapparna, men så säger vi varje år...
Undras just hur dag jag kan ringa och önska barnen en god jul? Visst är väl Irland också efter oss i tid - även om inte lika mycket som San Fransisco? I Paris är i varje fall tiden inte ur led så dit kan jag nog snart höra av mig...

Sunday, December 23, 2007

Dan före dopparedagen

Det vackra vintervädret fortsätter och nu har vi fått upp åtta islyktor. I övrigt är det mesta av julstöket klart och det praktiska vi gjort idag är att ha tagit emot ytterligare gäster, som kom för att gratulera jubilaren.
Vi fick också ett plötsligt infall att besöka gudstjänsten i Murjeks kyrka. Vi var fyra personer, som gick dit och ökade därmed antalet besökare med 50%. Hur många var vi? Ja, se där en uppgift att förelägga mina sjuor i vår.
Nu har vi suttit i uppesittarkväll med bingolotto och för en gångs skull var vi tre som vann 100 kr var.
Lillasyster sms:ade plötsligt och berättade att mamma funnit ett stort, tungt och mystiskt paket under sängen. Hon oroas över att pappa kan ha hittat på något nytt fantastiskt att överraska henne med och lillasyster föreslog att det kunde vara en stenbeströdd neglige. Ja, vi får se vad morgondagen bär i sitt sköte.

Saturday, December 22, 2007

Dan före dan före dopparedan

Idag kom kylan. Igår, när vi kom med tåget möttes vi av milda västanvindar och fick ägna dagen åt att bygga snölyktor i kramsnö. Idag däremot har vi fyllt hinkar med kallvatten och ställt dem att frysa till islyktor. Ikväll kunde vi så tända den första som nu står ute på bron och lyser så vackert.


Det har varit mer idag. Svågern fyllde femtio i onsdags, men vart lite mer firad idag. Släkten dök upp och vi smorde kråset med smörgåstårta, kakor och gorån. Ett par små flickebarn som suttit vid det här köksbordet varje jul i fem år var med och fick en julklapp av mig!
Jag har tagit kort på dem under alla år, liksom jag tar kort på allt som händer och sker här. Nu hade jag kommit på den goda idéen att göra ett litet fotoalbum från de gågna fem åren åt dem var. Jag hade väntat mig att föräldrarna skulle bli glada men överraskades av hur glada småttingarna också vart.
Och ännu är det två dagar kvar till julafton. Undrar hur mina småttingar har det ute i vida världen...

Thursday, December 20, 2007

Några rader i allra största hast

Om sju minuter skall vi klä på oss, gå ner till Centrum och ta T-banan in till Centralen. Där ska vi äta helt hastigt och sedan leta upp vår sovvagnskupé.
Först där sjunker vi ner, pustar ut och känner att nu är vi på väg mot vårt vinterland. Med halvmeterdjup snö, norrsken och mörker 20 timmar om dygnet. Det känns som ett stort privilegium.

Monday, December 17, 2007

Gud välsigne internet

Ikväll satt jag med de sista julkorten och skulle skriva till min gamla väninna i Estland och hennes dotter. Det var så länge sedan att jag tappat bort adressen men jag tänkte att eniro kanske är internationellt. I stället för eniro.se skrev jag eniro.ee och se! Ett estniskt eniro poppade upp och mina gamla språkkunskaper förnekade sig inte. Jag skrev in hennes namn i rätt ruta och vips hade jag adressen där. Inte illa.

Jag höll så när på att glömma!!!!

Det är ju idag lillasyster fyller år! Stort grattis på högtidsdagen!!!

Jag drömmer om en jul hemma...

Ja, kanske inte jag ordagrant, men i Yngve Stoors förnämliga tolkning av Bing Crossbys "White Christmas", så blir texten sådan. I helgen var jag alltså hemma i Nossebro och det var riktigt skönt att inte behöva rusa upp och iväg kl fem på morgonen som jag brukar.
Nu blev jag istället väckt, milt och stilla, av min goda moder, som kom upp med kaffe, smörgås och tidning, precis som förr i tiden. Sedan ägnades dagen åt att i lugn och ro handla och pyssla och besöka släkt.
Hemma hos broder Ingvar vart det musikalisk underhållning av barnen och sedan for vi mot Remmene där Lisa fick sin julpresent. Sist bar det av till Eivor i Hudene där vi deltog i ett för tidigt födelsedagsfirande. Jag hade med sushi-ingredienser i present.
Söndagen ägnades pepparkaksehuset innan jag vart körd till Herrljunga via Hudene. Jag hade glömt min kamera där igår och passade nu på att snika till mig en förmiddagsfika innan tåget till Thn gick.

Friday, December 07, 2007

Je confesse

Emile Zola skrev, J´accuse, men jag skriver Je Confesse. Det jag bekänner är att jag följt Idol 2007 med glödande intresse och att jag just sett min stora idol, Amanda Jensen, bli tvåa. Jag ser det inte som att hon förlorade, och det verkar som om hon själv är tillräckligt smart för att också inse det.
Vinnarlåten, ett bedrövligt musikaliskt missfoster, som den stackars segraren måste dras med som en black om foten ett bra tag, den slipper Amanda. Hon kan nu i lugn och ro satsa på en karriär som borde ligga spikrakt utstakad för henne. Ty historien lär oss att det mest är tvåorna som blivit stjärnor efter idoltiden. Se bara på Darin, Danne, Zelmerlöf, Snygg Erik och allt vad de heter. Ingen av dem har vunnit idol.

Monday, December 03, 2007

Kulturkrock

Ja, i så motto att det alldeles körde ihop sig med kultur i helgen. Först, fredag kväll, med uppträdande på Södra Teatern av Emil Jensen. Etikett på honom vet jag inte, men han sjöng, talade kloka saker och och hade publiken med sig i nästan en och en halv timme och bara det är en prestation. Emil har vunnit Poetry Slam ett par gånger och Anna har träffat honom som lärare på Levande Verkstad. Nu var vi säkert 400 som såg och hörde i den gamla fina teaterlokalen vid Mosebacke torg. Den företrädesvis kvinnliga publiken, föreföll mer än nöjd.
Sedan vart det lördag kväll och i kulturhuset Fyren i Kärrtorp framträdde många fina musikanter. Bl.a. Annas oljefatsgrupp från Långbro; Coffee Pans. De har två ledare och det är märkligt att samma musiker kan låta så totalt olika . I ena fallet är det buller och i det andra musik! Hör bara hur fint de tar sig an Stilla Natt.

Lite senare på kvällen framträdde fyra unga musiker, som kallar sig Plåster och framförde synnerligen underfundiga visor, tror jag man kan kalla det, i jazzformat. Och så här lät de.

Mother and Child reunion

Så sjöng Paul Simon på en solo-Lp på sjuttiotalet och så var det i fredags när min mor (mother) och Anders (child) strålade samman med mig över ett cafébord i Gamla Stan. Gossen är hemma på ett kort besök för att fixa till det sista på sin examen medan min åldriga moder var uppe i stan för att bese julmarknaden på Stortorget.
Vi är båda lite skraltiga till att gå, men vi tog det sakta och lugnt och hann med både Östra- och Västra långgatan innan vi lunchade med Anders. Det syns tydligt att den östra har de fina butikerna med de höga priserna medan den västra har krimskrams till lägre priser.
Sist hann vi med en tur ut till en riktigt fin julmarknad vid Steninge slott där glöggförrådet förstärktes inför första advent.