Sunday, June 29, 2014

Överfulla tåg

Igår var jag så imponerad av att få åka med ett tåg där man bevarat det gamla sättet att låsa toadörren med ett vred. Idag åkte jag med Tågab från Trollhättan till Kil och det var precis lika gamla vagnar, med samma toalås, som igår. Tåget hade dock den fördelen att där var gott om plats.


Nostalgiskt toalås.
Det var det inte i Intercitytåget från Kil till Stockholm. Sex fulla vagnar med enorma bagage, mastodontiska barnvagnar och ungar som gapade och skrek och sprang omkring. Och när man väl fått en plats så kom det någon fegis, som hade bokat en plats och nödvändigtvis måste sitta där jag funnit en fristad.

Järnvägsstationen i Kil en söndag morgon
Alltnog, äntligen var tåget framme och jag tog mig hem till Anna som nu börjat plocka undan så att jag nu kan börja lasta in mina saker. VI tog en lång promenad till en Indisk restaurang där vi åt lunch varefter vi fortsatte till ICA-maxi för attköpa en liten pekbok i present till en ettåring. Där sålde de samma flaskor Victorias Secret, som jag köpte i San Francisco fast till ett helt annat pris. 129:- i stället för 44:50. Det gladde min snikna själ.

Dyra Victoriahemligheter
 Och nu sitter vi och slöar fram för TV:n och väntar på att klockan skall bli så mycket att vi får gå och lägga oss och sova.

Saturday, June 28, 2014

Jordgubbsexpressen

Mycket tåg blev det idag och jag hade tänkt berätta om allt roligt jag varit med om, men, jag gick upp tidigt i morse, la mig sent igår kväll och kommer just från en supergod supé hemma hos Eva o Jan, där Erika också är på besök, så, kort sagt. Jag känner mig lite lummig och lägger därför bara ut lite bilder från dagen. Kanske skriver jag lite mer om dem i morgon, på tåget upp mot stan igen. 



Väntar på tåget mot Vara i Öxnered



Träffar min FB-vän Per-Åke Lampemo för första gång

Något vissst att åka tåg med rök utanför fönstren
Till och med vredet på tågtoaletten andas nostalgi
Fyrfotadjur utefter vår väg flyr förskräckta inför
det frustande svarta monstret på spåret

Hela tågsetet i Vedum

Sådana här kupéer åkte man i för inte så länge sedan

Idag fick man öppna övervåningen på Konditori Nordpolen
Lampemo kör iväg med sitt tåg efter fullbordat värv
I Lidköping väntar jag på buss mot Trollhättan

Friday, June 27, 2014

Att känna sig riktigt pinsam

Det kanske kan vara nyttigt, att någon gång stiga ner från den höga piedestal av klokhet och förfining där jag vanligtvis vistas, till den värld av dumhet och klantighet där alla andra håller till. Detta fick jag uppleva idag, med förkrossande brutalitet, när jag for iväg till Överby för att byta ut gårdagens SIM-kort mot ett ännu mindre. Ett som skulle passa min miniPad. Jag framförde mitt ärende till den tåliga expediten, som förklarade att det visst var rätt storlek. Varefter hon med ett raskt handgrepp, på mindre än fem sekunder, hade lagt SIM-kortet tillrätta i den lilla ramen och fört in det i minipaden med ett elegant klick.

Jag kände mig fullkomligt dum och stammade något om att bete sig som gaggig pensionär, men expediten tröstade mig med att hon hade gjort detta hundratals gånger medan jag aldrig gjort det. Må så vara men det kändes dumt i alla fall. 

Efter denna pinsamma inledning på dagen for jag in mot stan igen och slog mig ner i Västgötarummet på Stadsbiblioteket. Jag sökte efter lite fakta om gamla västgötska stenbroar och det fann jag. Dessa sidor fotograferade jag tills plötsligt en bibliotekarie kom och började prata om upphovsrätt och att jag inte utan vidare fick lägga ut sådana här uppgifter på min Facebook-grupp. Det kanske hon har rätt i men jag har inte så hemskt dåligt samvete vad gäller detta för jag tror att jag då och då hänvisar till källan när jag berättar om gamla broar och kyrkor och annat roligt som jag är med i på Facebook.


Hur som helst så for jag nu hem och stekte mina sista paltar. Släktforskade, sov, tog en promenad, fick se en bild från ett "Afternoon tea" som Anna varit på, blev avundsjuk, traskade iväg till affären för att köpa lite godis och kom hem med en baguette, en bit getost och några päron. Väl så gott som Afternoon tea och så slipper jag ju det där blaskiga teet. Och nu skall jag sova och ladda för en orgie i ångloksresor i morgon. Och vänta in rapport om att lilltösen tagit mark på Landvetter ordentligt...

Thursday, June 26, 2014

Överlåtelse

Idag tog jag ännu ett steg närmare flyttning när jag skrev kontrakt med köparna och fick handpenning på lägenheten. Visserligen har de gjort ett väldigt seriöst intryck, men det är ändå gått att ha namn på papper när det gäller affärer. Det enda som skulle kunna strula nu är att de inte får sålt sin lägenhet, men vi bedömer chanserna som goda. De har mäklare och en sådan har ju möjlighet att fixa kunder på ett annat sätt än en enkel privatperson. Dessutom är nog deras lägenhet av en annan standard än min och bör inte vara svårsåld.

Ut ur Mälaren dunkla och strida bölja sig reser
- Stadshuset i morgonsol
I övrigt började dagen nästan mitt i natten. Halv fem i morse gick jag upp och gjorde mig i ordning. Lite mödosamt med tanke på de sena vanor ett pensionärs- och semesterliv brukar medföra. Inte sedan den dystra tid då jag varje måndagsmorgon lämnade storstaden för att fara ner till skolan och undervisa små barn har jag rest så tidigt.

Remmene passeras på tre sekunder - högst

 Men vädret var vackert och tåget gick direkt till Göteborg, utan ett enda stopp så resan blev behaglig och vid halv elva steg jag in i lägenheten. Efter uppackning och lunch (Stekt palt) tog jag bussen till Telia i Överby för att byta ut det SIM-kort till iPaden, jag fick igår och som var för stort. Det var avsett för mobil. Döm om min besvikelse när jag kom hem en dryg timme senare och även det nya var för stort, inte mycket men fullt tillräckligt för att inte passa. Det får bli en ny tur till Telia i morgon.

Och i Göteborg vinkade jag hejdå till Skansen Lejonet

I övrigt har jag ägnat dagen åt att släktforska lite åt ett av mina favoritbarn, en kompis till Paula, som heter Emma och som skall ha barn - arma människa. De har ju redan en stor otäck hund. Brrr. Alltnog, i midsomras talade vi om namn på ungen och släktnamn kom på tal. Det visade sig att den blivande modern inte kunde ett enda namn bortom mormor och farfar. Detta ser jag som en utmaning och i väntan på att klockan skulle slå kontraktsskrivning var det en utmärkt syssla.

Detta är ju bara så gott...
Efter kontraktsskrivningen firade jag med mat! Färskpotatis, sill med tillbehör och därtill en Gammeldansk och en Carlsberg. Det ska va gött å leva!

Wednesday, June 25, 2014

Paltdag

I morse var jag tvungen att gå upp tidigt för äntligen hade jag nu lyckats finna en tid som passade både mig och min mekaniker för att göra service på bilen. Servicelampan har lyst ett tag nu men det har aldrig blivit något bra tillfälle, men nu var det rätt hyfsat så jag lämnade in den på det vanliga stället där det numera räcker med ett handslag för att besegla relationen mellan mekanikern och mig.

Dagens mål

Det skall erkännas att det blev lite småslummer under förmiddagen men sedan även Anna kommit upp ur sin paulun och vi ätit frukost var vi duktiga och traskade iväg till det stora centrumet 25 minuter bort. Jag behövde nya bläckpatroner till skrivaren och Anna behövde gammal potatis till den palt hon skulle bjuda Gabbi och barnen på i eftermiddag.

Damer med mjölkkaffe i sina muggar
och småttingar i sina knän
Vi hade med lilla vovven, som förra veckan var hos hundpsykolog för att försöka hantera sin aggressiva rädsla för andra hundar och det var bra. Vi mötte ett par stora jyckar på vägen och vi fick henne faktiskt lugn med precis den metod psykologen föreslagit. Sedan gick allt bra, men när någon av oss gick och handlade tittade hon länge efter den förlupne. Hon får ju inte gå in i köpcentret själv.

Anna matar inte hunden under bordet
På hemvägen tog vi en fika i parken. Där hade suttit ett gäng lattemammor när vi gick där först och de satt kvar. Förmodligen inte diskuterandes litteratur eller kvantmekanik. Vi däremot talade om de högre värdena; hundens mage, dess psyke mm sådant.

Vovven kastar sig platt på marken
efter en timslång promenad
Hemma skyndade nu Anna att laga till palt och de blev mycket goda även om hon själv inte var helt nöjd. Både Gabbi och barnen lät sig väl smaka, men Jimmy, 35 år, åt köttbullar och makaroner. Det blev flera paltar över och till min stora glädje ville inte gästerna ta med dem hem. Hälften av dem får följa mig till Trollhättan i morgon.

Anna spelar kort med sina kära "barnbarn" efter maten

Tuesday, June 24, 2014

Ännu en dag med grabbarna Grus

Det var inte meningen att vi skulle tagit hand om ungarna idag, men jag hade ett ärende ner till Älvsjö och det ligger ju så nära deras boning, Dessutom hade den äldste kommit hem från Gotland igår och Anna var nyfiken på att höra om hans vecka där. Dessutom var hon sjuk efter de små gossarna i största allmänhet och jag unnar henne gärna den glädjen så länge hon inte har egna barnbarn att leka med.

Cafe´ Torpet i Orhem
Mitt ärende i Älvsjö handlade om en trasig brännare till fotogenkylskåpet. Vredet har suttit som fastsvetsat länge. Det har inte gått att vrida upp lågan så att tillräcklig kyleffekt nåtts. Igår skulle jag göra ett allvarligt försök att åtgärda detta och det slutade med att vredet gick helt av och brännaren inte längre gick att använda. I ett fåfängt försök for jag ner till firma Fogas i Älvsjö som har allt i branschen - utom brännare till gamla fotogenkylskåp.

Brygglek vid Drevviken
Nu blev det i stället grabbarna grus och vi for till ett litet kaffe ute i skogen i närheten av Flatensjön. Det var rörigt mysigt och sedan vi fikat tog vi en promenad ner till en annan sjö, Drevviken, där vi kom i slang med en mor och dotter med tre rara hundar. Barnen fortsatte leka i och kring vattnet tills jag föreslog att vi skulle åka till stugan och äta. Jag insåg att Anna hade svårt att skiljas från dem redan och stugan är ju alltid trevlig.

Utfordring av hungriga barn
Som hämtat ur Åsa Nisse
Roligt att dra ut bolltokiga ungar
till orienterarnas idrottsplats
Dock hade vi varit väl länge nere vid Drevviken så ungarna vart väldigt hungriga när det äntligen blev dags att bjuda på korv med bröd. Då återfick de strax sina vanliga busiga framtoning och vi tog med dem på promenad för att kanalisera energin i något gott. Så fick Anna och jag också våran dagliga. Vi gick norrut utefter sjön, till utsiktsplatsen och sedan till järnåldersgravarna innan vi gick hem igen och Anna hittade hela vägen själv.

FIka efter promenad, lämpad för bantare.
Det är ju ett stort hål i kakan!
Och nu har vi bytt ut gossarna mot en vovve och det är rätt mycket lugnare. Vi såg Italien bli utslagna ur VM och nu skall vi se en show med Özz Nujen, som en gång bjudit mig på pop-corn i foajen till Boulevardteatern.

Monday, June 23, 2014

Försmak av höst

Det kan tyvärr inte uttryckas på annat sätt för vädret nu är inte roligt. VI låg och drog oss i det längsta och hoppades att YR skulle ha fel, men icke. När vi stapplade upp vid elva var det ljusmulet med duggregn hängande i luften. Vi åt frukost och tog sedan ett djärvt grepp på situationen genom att besluta oss för att GÅ fram till stan. Vi har ju gått varje dag i en vecka nu och tyckte vi kunde ta i ordentligt idag.

Den vackra promenadvägen utefter Karlbergs kanal

Det gick bra. Duggregnet hängde i luften men höll sig i schack ända tills vi kommit in till Vasastan och satt på en liten thairestaurang för att luncha. Vi uträttade nu diverse ärenden; apotek, Yves Rocher och Dea Axelsson innan vi tog oss längst ner på Kungsgatan och Nespresssobutiken där vi köpte kaffekapslar. Det är inte utan att man känner sig som lite katt bland hermelinerna när man tassar in bland alla de exklusivt klädda expediterna i den sobra miljön.

Inne på Nespresso

En praktisk nyttighet på Nespresso.
Ett regnskydd över papperskassen!
Sist traskade vi iväg bort mot Odenplan för att utnyttja ett presentkort på fika som vi fick ifjol. Det regnade dock lite för ihärdigt så vi hoppade ner i T-banan och tog tåget hem i stället. Och nu sitter vi framför TV:n och hoppas få se Brasilien slå Kamerun i Fotbolls-VM. Men vi känner oss väldigt nöjda med att ha gått så långt idag, 8 km, utan att egentligen vara trötta, Jag känner bara lite träningsvärk i vaderna.

Annandag midsommar

Söndag

Även idag har vi tagit det lugnt och mest suttit inne på verandan. Vi har inte kunnat göra så mycket annat ty så fort solen tittat fram och vi gått ut, så har det börjat regna igen. Det har dock inte gått någon nöd på oss. Efter frukost satt vi med var sin bok och sedan vart det Sommar med Sanna Nielsen, ett program som inte gav  mersmak.

Nu regnar det

Och nu skiner solen
Till middag fanns det fortfarande rester från midsommarafton och vi lät oss väl smaka av wokade rotsaker och stekt korv. Jag lyckades också aktivera mig tillräckligt mycket för att montera en liten gullig hylla på dass. På den hyllan ställde jag den wc-liknande mugg jag fick av Peter och Emma som midsommarpresent, fylld med mossa och blåbärsris. Den gjorde sig bättre där än på kaffebordet. Sedan blev det mera läsning och mera slöande innan vi till slut tog oss samman och plockade i ordning, diskade och drog hem, lämnandes stället i god ordning. 

Ett dass inne på dasset
Sedan vi lögat oss for vi så iväg till Irja, för att lämna de tre flaskor Victorias Secret, som jag kom över så billigt i SF till henne. Hon vart förtjust och sprutade glatt på sig av väldofterna och bjöd på fika med gräddbullar, en skapelse av vit choklad på marsipanbotten och fylld med grädde.
Även hemma hos Gabbi vart det fika, gräddtårta, som hon och Paula gjort för att fira den senares namnsdag. VI satt där ett par timmar och spelade frågespel innan vi for hem och gick vår sedvanliga runda. Det har vi gjort varje dag nu sedan förra måndagen. Det börjar kännas som en god vana.

Saturday, June 21, 2014

Midsommardagen

Denna dag har varit precis sådan traditionen bjuder. Ett stilla uppvaknande ute i stugan till ett strålande väder. Kaffe på sängen, kolla Facebook för att se vem som haft bäst midsommar. Vi vann som vanligt. Sedan upp och diska, röja, ställa i ordning och efter bara någon timme dags för frukost, som i detta fall lika gärna kan kallas lunch. Man tager lite rester från igår, sill, bröd, lax, lite allt möjligt. Plus fil och banan som vanligt. 

Frukost

Efter detta en stund av letargi innan det är dags att begå premiären av årets Sommar i P1. I år med artisten Jason Diakiteé som välkomsttalande. En samhällskritisk analys av rasismen i Sverige, som man absolut måste höra. Det är numera sällan man får höra sommarprogram som är nostalgiska tillbakablickar mot barndomens förlovade lantliga idyller, med saft och bullar i syrénbersån. 

Sommar i P1

Nu insåg vi att det kunde vara dags att röra på de gamla benen. Sedan i måndags har vi gått 30-40 min varje dag ( men inte igår ) så nu hade vi att ta igen. Det blev en fin runda norrut utefter sjön, förbi ett gammalt vindskydd, som lär ha byggts av scouter för länge sedan. Vidare på en väg vi inte gått förut, norr om sjön, och runt ett koloniområde som vittnade om stor flit och odlarmöda. Till sist var vi hemma igen, efter 70 min, och kände oss rätt nöjda. Både med att ha gått långt och med att vi gått på nya vägar vi aldrig sett förut. 
Gammalt vindskydd

Innan kvällsmat for vi och provianterade lite i en butik jag inte besöker själv, men som Anna gillar skarpt. En tysk inrättning med mat producerad till lågpris i Tjernobyl. Vi tände en liten eld i eldkorgen vid hemkomsten och fick ner de upparbetade kadavren tillsammans med lite goda sallader från igår. Sedan drog vi oss in på verandan, tände kaminen och njöt av den frid som sänker sig i takt med solen, när det blir kväll. 
Eldkorgen

Kvällsgott

Hundgästerna igår hade med sig en kamrat, som kände sig ha behov av att fira en nykter midsommar. En lugn och fridsam bekant, som dock inte hade större behov än att han hade med sig en flaska rosé till sig själv och en flaska rött till mig. I morse upptäckte vi att rosén var tom och min röda flaska halvfull. Konstigt. Alltnog. Ikväll gick resten tillsammans med lite ost och bröd och det kändes inte fel. 

Friday, June 20, 2014

Midsommarafton

Just nu har firandet gått ner på ett litet lägre varv. Nästan alla är borta och sparkar boll på gräsplanen och jag är kvar med vovven samt Anna och hennes kusin. Maten är klar och allt har gått bra bortsett från att ett par av gästerna har med sig en hund, stor som en kalv. De försöker i och för sig ha koll på kräket, men det känns ändå obehagligt när den åbäkar sig in bland bord och stolar och sniffar begärligt på faten. 


Vi började vid ettiden med sillbord och grillkorv för de som inte gillar sill. Sedan plockade vi undan och slöade en stund innan det vart kaffe med kakorna som pojkarna bakat och bullar som Anna gjorde igår. 
Ny vila och lite frågespecial inne på verandan. Över huvudtaget har vi mest varit inne eftersom det är så kallt ute och eftersom regntunga skyar hotat, utan att fälla något regn. 


Nästa händelse var att Anna och Pelle gick och fiskade med gossarna och då började jag med grillspett och Gabbi och Carina tog fram potatis och grönsallad. Lagom tills Anna kom tillbaka var maten klar och nu hade klockan hunnit bli åtta. Nu gjorde jag också mina jordgubbsbakelser, rånkorgar fyllda med vaniljkräm, vispgrädde och limemarinerade jordgubbar. Det blev faktiskt jäkligt gott. 


Och nu sitter alltså Amna och Carina och jag med lilla söta vovven, medan de andra sparkar boll med den stora äckliga hunden i släptåg. Den hundens matte är för övrigt gravid. Stackars människa. Som om det inte var illa nog med hunden...
Kvällen avlöpte fortsatt väl och vid ettiden hade alla gäster gått. Då var det skönt att krypa in i sovrummet och sjunka ner under duntäcket föga årets första natt i stugan. 

Thursday, June 19, 2014

Dan före dan

Vi sov ända till nio och när vi väl vaknade hade vi ingen brådska upp ty det hördes hur regnet smattrade mot fönsterblecket. Så småningom stapplade vi dock upp och började förbereda oss för morgondagens midsommarfirande. Jag genom att köra ner till Älvsjö och bunkra upp fotogen och gasol på Fogas, butiken som Bobo lärt oss hitta till.

Så här lite ser man av stugan sedan löven slagit ut
Det var gigantiska köer trots att det var mitt på dagen men jag lyckades ta mig igenom ganska smidigt och for ut till stugan för att ställa inköpen där. Jag var också nyfiken på om kylskåpet hade gått ner till arbetstemperatur. Jag satte på det igår och kunde andas ut för termometern visade plus 8 grader. Jag passade också på att förstärka skyddet för pionen ty stjälkarna lutade under tyngden av regnväta.

Den spännande fortsättningen på pionens liv
 Efter en kort stund i stugan for jag och handlade på ICA-maxi och for sedan hem på fika. Anna hade bakat kanelbullar, som var mycket goda. Jag gjorde i ordning lunch sedan medan Anna gick och tvättade. Efter lunchen började jag med rånjärnet och bakade rånskålar, som vi skall ha till jordgubbsdessert i morgon.

I morgon skall dessa rånskålar fyllas
med jordgubbar och gräddkräm
 Nu sitter vi här - Anna, Paula, Jimmy och jag – och väntar på att matchen mellan Uruguay och England skall börja. Där får vi allt hålla på England.

Wednesday, June 18, 2014

Städdag

Igår gjorde Anna sin sista dag på sitt gamla jobb och idag var hon tillbaka på samma jobb för att ta emot lite presenter, som kollegerna inte kom sig för att lämna igår. Hon fick en Thai-massage och presentkort på böcker och det var ju bra även om det där med massage låter brutalt.

Förberedelse för fiskafänge
Hur som helst for vi nu och hämtade två grabbar grus ty idag skulle Anna förbarma sig över dom och underhålla dom i stugan medan jag städade och plockade inför midsommar. Det gjorde hon så gärna och det gjorde jag gärna, dvs. städade i stället för att passa småungar.

 I städtagen
Vi ser midsommaren an med stor tillförsikt och redan för en dryg vecka sedan var det en av gästerna som skapade ett Facebook-evenemang av festen, där vi kunnat pratat oss fram till vad var och en skall göra mm. Det har också framkommit att vädret kan vara lite tveksamt så vi får bereda oss på att eventuellt stanna inomhus. Det går ju bra med den fina veranda vi har i år.

Midsommarfint
Dock fick den städas och jag tog ut allt, kuddar, dynor, mattor, filtar och skakade och vädrade varefter jag sopade rent där inne. Jag torkade också av fönsterbrädor och såg över pyntet innan jag placerade in alla saker och ägnade mig åt att beundra mitt verk. Det gjorde jag i en vilstol, placerad i skuggan under ett stort träd.

Utanpå ser det ut som vanligt
Till slut kom Anna och barn upp igen och vi for hem med dem. Det var lite synd om den minste som på ett handgripligt sätt fått lära sig varför gräset Vass heter just så. Fyra plåster fick vi sätta på den lille stackarna innan vi for hem med honom.

Till lunch grillade vi hamburgare och jag
offrade mig och tog den sista
Kvällen avrundades nu med ett hastigt besök på IKEA för att köpa dörrmatta till verandan, ett besök på Älvsjö pizzeria för en god sallad (den bästa i stan på den nivån) samt visit hemma hos Paula och Jimmy för att hämta vovven. De har varit hos hundpsykolog idag för att försöka komma tillrätta med hennes aggressivitet mot andra hundar. De hade fått flera nyttiga tips och när hon var med oss på vår sedvanliga kvällspromenad gick hon så fint som aldrig förr.