Tuesday, September 30, 2014

Oväntat beröm

Den uppmärksamme läsaren av mina texter kanske erinrar sig att jag igår beskrev hur jag besökte en tysk livsmedelsbutik, som jag annars mycket ogärna går in i. Skälet denna gång var snålt ekonomiskt och jag beskrev besöket med butikens namn i bloggen. Döm om min förvåning när en kvinna från företaget idag hade skrivit och tackat för uppmärksamheten. Det kändes lite underligt eftersom jag ju är en ortodox ICA-fundamentalist, som ser mycket misstänksamt på allt konstigt utrikiskt.


I stugan koncentrerade jag mig idag på storstugan och utan alltför mycket besvär lyckades jag fixa till den så det vart riktigt snyggt. Klart för att börja julpynta om man så skulle vilja. Det gjorde jag nu inte utan ägnade mig i stället åt att vila och att beundra mitt verk. Sedan tog jag mig samman och övade lite på mina körstämmor. Numera får man sina stämmor i en mp3-fil vilket är väldigt bra. Tisdag kväll är körkväll och jag börjar känna mig lite varm i kläderna där, men fortfarande kan jag min stämma för dåligt så jag för öva mer. Första konserten har vi den 22 november och sedan har vi ytterligare en den 6 dec och en den 13:e. Det ska bli kul.

Monday, September 29, 2014

Sex år sedan

På väg ut till stugan idag överfors jag plötsligt av en häftig längtan efter det som jag, men ingen annan, kallar för fransk frukost. Framför allt säger min dotter att ingen fransman äter en sådan här måltid på morgonen. Men det gör jag, när jag besöker henne och det är så himla gott. Så för en gångs skull körde jag in till Lidl ty där har de croissanter för 3,90 och de är identiska med de som ICA säljer 300 meter längre bort för 8,90. Det argumentet räcker för mig. Jag köpte också en lite fin ost och en burk oliver. Sedan var det bara att avnjuta sin frukost ute i skogen medan morgonsolen gled upp över trädtopparna.

Fransk frukost?

När jag satt där och njöt slog det mig att det var denna natt för sex år sedan som mor dog, en händelse som inte vill lämna mig. Jag kände lite samvetskval över att jag satt och gottade mig med det minnet i bagaget, men sedan kom jag på att morsan inte skulle haft något alls att invända mot ett sådant firande. Däremot hade hon nog tyckt att jag varit "sjåpig" om jag tänt ett ljus i en lykta och låtit det brinna hela dagen. Men det gav jag jädervulen i så jag tände min lykta och den lyste fint så länge jag var där.

En minneslund i det lilla formatet
Efter frukost fortsatte jag med sängbygget och vid lunchdags var det så klart att jag målade med en snabbtorkande vit färg. Bara en gång för att få lasyreffekt. Färgen var verkligen snabbtorkande och redan efter någon timme började jag fylla sänglådan med sådant som stått som bara står och skräpar. Jag fick inte plats med allt, men med mycket och både sovrum och storstuga blev mer beboeliga. DÅ lade jag på locken, madrasserna och sängkläderna.



Det är lite hårt, så jag får nog skaffa en skumgummimadrass att ersätta den ena bäddmadrassen med, men det var väldigt skönt att ligga där och titta ut mot den soliga höstdagen genom den öppna dörren. Det var rent sövande.


Vid fyratiden for jag tillbaka hem och fixade till en god kycklinggryta och nu sitter, respektive ligger vi framför TV:n och tittar på våra displayer. Vi har det bra!

Sunday, September 28, 2014

Halv säng

Dagen började med en lång sovmorgon, som omärkligt gled över i en slö förmiddag, med kaffe på sängen och morgontidningarna i iPaden. Så småningom utkristalliserade sig dagen lite mer substantiellt och vi delade upp oss i var sina sysslor. Anna in til stan för att köpa skor och jag ut till stugan för att fortsätta bygga sängen.


Det är ett jätteroligt jobb men jag började med en kopp kaffe och en liten kaka ute på bryggan innan sågande och skruvande tog vid. Jag hann bli klar med halva sängen och testade förvaringsförmågan med en stor back pryttlar. Den försvann med ett slurp under sänglocket. Efter en enkel lunch for jag sedan hem och så småningom kom även Anna med ungdomarna hit och vi umgicks lite småslött framför en påslagen TV. Och nu sover en av oss i soffan och det är inte jag!

Saturday, September 27, 2014

I fotogenlampans sken

Idag har jag köpt en stenkaka med Edit Piaf och åkt ångtåg i fotogenlampans sken. Skivan vann jag på auktion på tradera tidigare i veckan och köpte den eftersom säljaren bodde på Kungsholmen, så det var lätt att åka och hämta skivan. Det visade sig att han hade fler franska stenkakor så vi kanske kommer att göra fler affärer.

Stationshuset i Mariefred
På kvällen var det så dags för en numera årligen återkommande tradition; museijärnvägen i Mariefred. De avslutar alltid trafiksäsongen med en heldag där de mot slutet kör ut i sensommarnatten enbart upplysta av fotogenlampor i vagnarna. Mycket mysigt och ikväll var det ett perfekt väder, stjärnklart och ganska milt.

I främre vagnen såg vi både fotogenlampa och lok
Vi hade sällskap med våra trogna vapendragare Carolin och Joel, men inte Robert, som ligger hemma i influensafeber. Inte minst trevligt var det att besöket, också traditionsenligt, inleddes med besök på en pizzeria där jag avnjöt en maffig skinka-banan-curry. Livet är gott ibland.

Friday, September 26, 2014

Tag din säng ...

Idag vart det så äntligen sängbyggande. Dagen började tidigt med att jag körde Anna till jobbet redan vid kvart i sex. Hon hade öppning och vi skulle också ta med en massa papper och annat så bil var nödvändig. Direkt efter detta for jag ut till stugan och satte på takräcke varpå jag körde till min virkesleverantör och plockade till mig allt som behövdes för sängbygget.


Det var väldigt vackert ute i skogen med en morgonsol som sakta letade sig fram mellan trädstammarna och värmde upp den fuktiga jorden. Jag tog en bild av skogen som blev väldigt bra och jag fixade den ännu bättre på Instagram.


Under förmiddagen ägnade jag mig sedan åt att bygga själva stommen till lådan och det var lite pilligt, men roligt. De tre stöden som behövs var klara och monterade vid middagstid och då åt jag  lunch, innan jag for hem.


Nästa programpunkt var nu en eftermiddagsfika med grabbarna Grus. En idé som faktiskt är min och som bygger på mina minnen av kaffestunderna med Olle på kaféet i Remmene. Gossarna tycker det är kul men det blev bara två idag ty mellangruset var magsjuk. Vi valde ett fik i Älta, som fått fem stjärnor i flera recensioner, men den var en besvikelsen. Ett litet trist hörn inne i ett köpcenter. Nästa gång får det bli Sturehofs slott.

Sist ikväll var jag och mötte svåger Anders vid Frösunda och då åt vi en försenad, men god middag. Kassler med coleslow.

Thursday, September 25, 2014

Ärtsoppa och pannkakor

Häromdagen kokade jag Eriksons grynkorv och passade då på att spara spadet för att göra ärtsoppa. Den gjorde jag idag. Och inte nog med det. Jag svängde ihop en liten sats pannkakor också och kunde bjuda Anna på riktig torsdagsmiddag när hon kom hem.


Mer jag gjort idag är att ha varit på Solna C och bytt batteri på min armbandsklocka. Skrivit rent dagbok, sett ett par bra historiska dokumentärer på SVT-play, samt hämtat papper till Annas jobb på en tryckerifirma i närheten. Egentligen skulle jag ju ha stuckit ut till stugan och börjat bygga sänglåda idag, men det regnade så kraftigt att jag avstod. Det är så väldigt mycket enklare om jag kan hållas utomhus med sågning och skruvning och sådant.


Igår hade jag namnsdag, något jag alltid glömmer, men Martina kom ihåg och även Anna. Dock dröjde det med uppvaktning tills idag då Anna kom hem med en vacker lite ros i kruka.

Wednesday, September 24, 2014

En sänglåda i vardande

Mycket av mina ägodelar, de som inte slängts eller skänkts bort inför flytten, finns nu ute i stugan, slarvigt inslängt där det råkat finnas en yta ledig i sovrum eller storstuga. Verandan däremot håller jag ren och fin i görligaste mån. Jag har nu bestämt mig för att påbörja ett projekt som jag tänkt på länge och det är att bygga en sänglåda i storstugan. Jag har nu med mig två bäddmadrasser på 200x90 cm och storstugan är 205 som bred så det får bli en låda utefter norra kortväggen.

Detta är inget grovsoprum utan spillror av mitt hem
som tillfällighet förvaras i sovrummet i stugan
Idag började jag alltså tömma allt det som finns i storstugan och samlade det i sovrummet, som nu vart ännu värre. Men i storstugan blev plötsligt halva rummet tomt, sedan jag lyckats baxa ut soffa, som skall köras till Emmaus. Tills vidare får den dock stå under en presenning ute på bryggan. När sängen väl blir klar kommer den att kunna sluka massor av allt det som nu står och skräpar.


Jag for hem efter lunch och började göra en grönkålssoppa på egenodlad grönkål. Vi vill ju äta lite magert så jag redde den genom att låta en potatis koka med och sedan mixa soppan till en slät grön skapelse. Jag började även röja lite här hemma och nu var det diskbänkens som stod i tur. Där har genom åren samlats en oerhörd massa bråte och efter en rejäl utrensning av grejer vi aldrig använder blev det plötsligt riktigt prydligt. Så prydligt att Anna märkte det direkt när hon kom hem.


Onsdagar är läxhjälpsdag och även idag fick jag sitta med en elev som jobbade med tal i olika baser. Det var kul men jag har nu efter tre omgångar fått klart för mig att de elever som kommer nog inte är de som mest behöver hjälp. DE är väldigt duktiga och siktar förmodligen på A och B i betyg. Något de nog kan nå.


Jag har idag också slagit personrekord på gillanden i Facebook. Jag skrev ett inlägg på den Lantbrukargrupp där jag är med, som handlade om dansk fläskkött. PÅ nyheterna idag sa de att vart femte danskt fläskköttpaket innehåller multiresistenta bakterier. Mitt inlägg var en ironisk kommentar om att man i alla fall hart 80% chans att klara sig och detta har ikväll lett till 60 "Gilla"! Det känns bra för egot.

Tuesday, September 23, 2014

En vanlig tisdag

Jag hade hunden i dag också och brydde mig inte om att åka ut till stugan. Dels för att det var väldigt kallt och dels för att jag hade att göra hemma i stan också. Förutom att skriva rent dagboken från 41 så har jag gått igenom finanserna för den senaste månaden. Något man behöver göra vid delad ekonomi. Om inte annat så för att konstatera att var och en faktiskt betalar ungefär lika mycket.

På kvällen var det körsång igen och redan känner jag mig lite varm i kläderna. Jag köpte sångboken idag också så nu kan jag öva lite mer målmedvetet. Speciellt eftersom vi får mp3-filer med våra stämmor på mail i förväg. Innan kören hade jag gjort en läcker Janzon, som stod och väntade på oss när vi kom hem från kör respektive oljefat. Gott.

Monday, September 22, 2014

Nu vart det höst på riktigt

Idag har jag hållit mig inne och njutit av regnets smattrande mot fönstren. Det har blåst hårt och regnat så kraftigt, att lilla vovven genast vände tillbaka in efter att de nödvändigaste behoven var avklarade.


När jag pensionerades fick jag ett ånglok i byggsats och jag har sagt till min omgivning att den dag lägenhetsförsäljningen är klar så skall jag börja bygga mitt lok. Nu kanske jag inte har tid exakt idag men jag la i alla fall ut en facebookbild på den uppackade kartongen vilket gett rätt signaler till de det berör.


Sedan har jag ägnat en stor del av dagen åt att skriva rent mors dagbok. Det känns som ett bra sätt att hålla kontakt med gamla mor. När det drog sig mot aftonvard och Anna kom hem bjöd jag idag på en svensk mästare; Eriksons prisbelönta grynkorv. Den vart en stor och positiv överraskning för henne.


Själv var jag inte så överraskad eftersom jag varje jul brukade göra min egen grynkorv och denna var i samma klass som mina korvar. I morgon skall jag nog ut till stugan i alla fall och börja projektera för bygget av gästsäng i "storstugan". det kommer att gå fort och vara roligt att bygga den. Och tänkt vilka fina förvaringsutrymmen det blir i sänglådan.

Sunday, September 21, 2014

Elmätare

Ute i stugan har vi ett pumphus med kylskåp och vattenpump, som får sin ström från en gård i närheten. Det har funkat fint i alla år, men nu har gården ny ägare och denna vill ha elmätare för att se vad vi gör av med. VI har tidigare betalt en klumpsumma och den nye ägaren hade förmodligen tjänat på att behålla den för det är inte mycket ström vi gör av med.


Men nu har svåger Anders varit nere och hjälpt oss sätta in mätaren och den fungerade perfekt direkt. VI vart dock lite oroliga för mitt i allt pill började åskan gå alldeles väldeliga och sedan kom regn och rusk och höst på en gång. Vi for hem och det tog minst dubbelt så lång tid som vanligt på grund av hemska köer in mot stan. Det vart lite stressigt för Anders som hade ett flygplan att passa. Det gick dock bra eftersom jag kan små genvägar.


Ikväll har vi tvättat och sett på bilder från fjällresan med Jimmy och Paula som är här. Och Assal är här för att få hjälp med en iPhone som hon fått och vill ha hjälp med men det vågar vi oss inte på. Det tar tid och risken att det blir fel är för stor. Idag skulle det bli väderomslag till mer höstlikt väder och det verkar tursamt nog stämma. Kanske kommer svampen nu.

Saturday, September 20, 2014

Hem genom ett dimmigt landskap.

Dagen började med en god frukost inne hos lillasyster. Dimman stod tät ute och landskapet tonade fram vackert bort över ängarna. Syster E skulle bort på marknad och jag ville gärna komma iväg också så vi for nästan samtidigt. Det gick rätt bra att köra trots dimman. Det enda som störde var spaningen efter vackra fotoplatser. Tyvärr upptäcker man dessa alldeles för sent men jag stannade ändå till några gånger och tog fina dimbilder.

Utanför Ulricehamn försvinner de nyuppsatta
lyktstolparna i morgondimman
Vid Brahehus stannade jag som vanligt och tog mig ett par mackor innan jag fortsatte. Sedan var det bara körning på motorväg ända till Stockholm. Där styrde jag direkt mot stugan där ett idogt bärande vidtog. Jag hade ju med allt som återstått i lägenheten utom ett par mindre saker och bilen var knökfull. Jag räknade ut att jag gick femton vändor mellan bilen och olika förvaringsutrymmen uppe i stugan.

Vid Strängseredssjön mellan Ulriceham och Jönköping
Det blev rätt fullt i sovrummet nu, men vi ska väl inte sova där mer i år. Däremot har jag bestämt mig för att bygga den väggfasta säng i storstugan som vi planerats, nu när jag har med bäddmadrasser. Under den ska vi nog kunna gömma en hel del saker också. Sist ikväll gick vi ut på en liten iransk restaurang i närheten och där åt vi alla tre grillat spett på lammkött. Det var skönt att bli serverad för jag känner mig lite trött efter dagens körning och efter allt bärande.

Friday, September 19, 2014

Tabberas på Eriksons Chark

Med en känsla av nyrikedom efter lägenhetsförsäljningen lämnade jag staden i morse i god tid för att hinna till Eriksons Chark, lagom till öppningsdags. Har man en gång smakat deras produkter vet man att de är värda en omväg. Nu blev det ingen omväg ty jag ämnade ju även besöka broder I. Men först alltså lite affärer. 

Hos Eriksons vräkte jag ner nästan alla isterband i min kasse. Därtill ett par rökta korvar samt en köttkorv och en Grynkorv. De är ju mästare  den. Jag fortsatte sedan till Gerdas bageri ( eller om det var Elins) och köpte ett gott bröd och en moccabakelse. Måste ju festa lite. Sist ett besök på systemet där de hade en liten irländsk whiskey - Tulamore Dew.

Jag hade ju tänkt tillbringa eftermiddagen i Remmene och den är lång så det behövdes lite mat. Sist besökte jag  alltså I och fick kaffe och kaka och en stunds trivsamt samspråk innan jag fortsatte till Remmene. Där ska J just börja renovera och det såg ut därefter. Stökigt, dammigt och skräpigt. 

Ute var det dock strålande sensommarväder och jag fick en underbart nostalgisk och skön eftermiddag. I kvällningen fortsatte jag sedan till syster E som bjöd på en härlig köttfärssås, nedsköljd med ett gott vn och tuggad med pasta. TV:n stod sedan på hela kvällen men ägnades mat ett förstrött intresse. Det vi själva hade att prata om kändes mycket roligare.

Thursday, September 18, 2014

Man samlar på sig för mycket

Idag for jag ner till lägenheten i Trollhättan för att lasta in de sista sakerna i bilen och köra hem. Trodde jag. Det var ju bara några kartonger med frimärken och ett par madrasser. Trodde jag. Men när jag började rada upp vad som fanns kvar så växte högen oroväckande. Det var lite saker i kökskåpen - porslin, bestick, grytor. Burkar, piller, medikamenter och allsköns tvålar och krämer i badrumsskåpet. Verktyg här och småplock där och till slut en hel vägglängd full med grejer.

Till all lycka får jag härbärgera frimärkskartongerna, smalfilmerna och gardinlådan hos Eva och Jan. Dessa hade dessutom godheten att bjuda på god mat och dryck på kvällen. Jag hade också en träff med mina köpare och ordnade upp de sista detaljerna med köpet så nu kan jag snart känna mig riktigt fri från mitt gamla liv i Trollhättan och till fullo börja njuta av pensionärslivet.

Wednesday, September 17, 2014

Hemmaonsdag

Jag fick passa lilla vovven idag också och det passade utmärkt för jag hade ändå tänkt vara hemma och börja plocka bland mina lådor. Det blev mest en omstuvning ty ännu har inte de befintliga ägodelarna i lägenheten börjat rensas ut. Men tids nog kommer det.

Jag har också fortsatt med mors dagbok och kan än en gång konstatera att den nog bör visas för allmänheten endast efter en noggrann sovring i materialet. Fast roligt att läsa för oss invigda.

På kvällen var det återigen läxhjälp och denna gång var vi bara tre volontärer. Det gjorde inte så mycket för det kom inte mer än tio-tolv ungar och de flesta var små,. mycket små. Jag hjälpte först en sjätteklassare med läxor i matte, svenska och engelska och sedan ett litet lågstadiebarn med subtraktion. Det var hon förvånansvärt duktig i. Trodde inte sådana små kunde räkna med minnessiffror och "låna". Sist var det en tjej i åttan som körde fast på tal i olika talsystem. Där fick jag chans att visa hur man skriver tal binärt och med basen 5 med mera. Det var kul och jag tror hon fattade.

Tuesday, September 16, 2014

Körsång på gång

Jag hämtade lilla vovven i morse och for ut till stugan för att hon skulle få lite frisk luft. Husse var hos veterinären igår och kunde konstatera att diskbråcket hade läkt fint och att hon kunde börja gå lätta promenader på upp emot en kvart. Därav vart intet ty jag tyckte det var skönare att sitta i solen och dricka kaffe.


Jag åt också lunch där och den var god. Jag tog nämligen och halstrade några skivor rökt fläsk från Eriksons Chark i Nossebro. Det smalt som skit i munnen! Sedan vi låtit oss väl smaka for vi tillbaka till stan där Husse snart kom och hämtade henne.

Jag förberedde mig nu för kvällens körsång, som skulle bli premiär för mig.  Jag kom dock iväg lite väl tidigt och gick in på en pub och tog en kopp kaffe i väntan på att klockan skulle bli halv sju. Puben hade gamla böcker liggande i fönstren som pynt oich jag råkade få syn på en av de som låg där jag satt. Det var Albert Engströms memoarer. En bok som jag länge tänkt köpa på antikvariat utan att ha kommit mig för. Nu gjorde jag det och fick faktiskt köpa boken till ett bra pris.


Körsången gick bra och jag blev mycket väl mottagen. Det var femton gubbar där och jag var faktiskt inte yngst. Det var också roligt att märka att jag hängde med rätt bra i min stämma, bara genom att läsa noterna och lyssna på grannen.

Monday, September 15, 2014

Julkort

Måndagen vart också en härlig dag ute i skogen. Solen sken från en molnfri himmel och mitt på dagen värmde den gott. Jag började med att fylla eldkorgen med granved som jag tog hand om igår  och kokade en rejäl kanna handmalet kaffe. Det blir ett väldigt gott kaffe.

Bästa kaffet
Jag gjorde lite praktisk nytta också genom att sätta upp en hållare till trädgårdsslangen. Den har legat och skräpat länge med hållaren hängande på en spik där den inte gjort någon nytta.

Ordning och reda
Sedan började jag med julkortsmålning, Bra att vara ute i god tid och jag fick till ett riktigt bra motiv tycker jag Jag gör fyra små, ganska lika bilder på ett A4-stort papper. Fast på dessa kort blir det ingen förhandsvisning, det skall vara en väl förborgad hemlighet tills dess korten dimper ner i brevlådan före jul.

Solig morgon
När Anna kom hem mötte jag med grönkålssoppa på grönkål vi odlat själva. Jag satte Grönkål, Ringblommor, rödbetor och sallad i en såbänk och det är bara de två första det blivit något med. Soppan vart god, speciellt eftersom den serverades med rökt fläsk från Eriksons i Nossebro.

Blåbär
Sist ikväll, medan jag hörde på idol började jag på något jag inte gjort på länge - broderi. Jag har haft en halvfärdig Clara Waever-duk från Faster I i Malmö liggande länge och nu tog jag fram den och kom fort in i den gamla tagen. Fast Clara Waever tar tid. Jag gjorde bara ett blåbär och lite ris ikväll....

Sunday, September 14, 2014

Härlig höstsöndag

Vi vaknade i stugan vid halv åtta, läste lite på våra ifånar, somnade om och vaknade sedan inte förrän vid halv elva. Då hade solen tittat fram och vi gick mot en mild, solig och härlig höstsöndag ute i skogen. Efter kaffe på sängen och frukost på verandan satte Anna igång med gårdagens disk medan jag började ta hand om en gammal gran, som fallit. Bra med lite ved till kaffekoket.

En bild jag glömde visa igår. Kaffemåttet
jag täljde till av en bit eneträ.

Vi hade tänkt åka in till vallokaler och shoppingcentra, men det var så skönt väder där ute att vi i stället stannade kvar och tog en liten promenad för att kolla svampbeståndet. Det fanns massor av svamp men väldigt lite av detta var trattkantareller. Jag kan ta andra svampar också men kremlor och riskor är lite tveksammare ur smaksynpunkt och sopparna är så maskätna.

En svamp vi inte vill ha

Efter en skön skogspromenad, som inte påverkade vadmusklerna, beslöt vi oss för att äta lunch här ute också. Det fanns kvar gott om västerbottenpaj sedan igår och med lite sallad blev det en bra måltid. Men sedan var det hög tid att fara in till stan. Anna hämtade röstkort och gick till sin vallokal. Själv hade jag redan poströstat.
 
En svamp vi hade velat ha mer av
Vi fortsatte sedan till Annas gamla kompis I, som skall sy ett fodral till ett oljefat. Där bjöds vi på godfika och blev kvar ända tills den första vallokalundersökningen publicerades. Med ett resultat som vi inte kände oss nöjda med. Och nu sitter vi hör med datorer i knät och följer valvaka på nötet och på TV:n.

Saturday, September 13, 2014

Stugfest

Idag hade vi den årliga stugfesten, som "traditionsenligt" hålls i vår veranda. Vi vart till slut bara fyra personer men vi hade det mycket trevligt och lät oss väl smaka av Västerbottenpaj och till dessert äppelkaka och vedeldat kaffe. 


Nu är klockan halv elva och vi har röjt undan det värsta och sitter och lyssnar på radio ute på verandan. Snart ska vi väl lägga oss och det är väl möjligt att det blir sista gången i år. Det börjar dra sig mot höst. 

Friday, September 12, 2014

Förhandsröstning

Idag har jag gjort min medborgerliga plikt och röstat. Jag gjorde det i ett stort köpcentrum där en lång kö ringlade sig fram mot ett avgränsat område med valfunktionärer. Det kändes bra att det faktiskt var så många som ville rösta. Bara de nu röstar rätt...


Att jag röstade just där berodde på att jag skulle möta Anna efter skolan och gå och fika med ett presentkort vi fick i fjol höstas och som snart går ut om vi inte använder det. Ett fint sätt att avsluta arbetsveckan. VI handlade också inför morgondagens stugfest, en fest som blir ganska rumphuggen efterso0m v8 bara blir fem styck. Men skit samma. Alla har haft chansen att komma och de som kommer är trevliga!

Jag var ute vid stugan en stund i förmiddags och kollade att allt stod väl till och det gjorde det. Jag lastade också in några sovsäckar under soffan och fann där av en slump en bok om Tumberg som jag satte mig att läsa. En mycket trevlig förmiddag. Hunden var bunden och höll sig i resignerad stillhet.

Efter röstning och handling for vi hem och lagade till en liten fredagsmiddag för oss och ungdomarna. Det blev den plommonspäckade karrékotlett jag gjorde i lergrytan igår med kokta potatisar och morötter samt mormors gele. Till dessert gjorde jag en nyhet för mig - chokladfondant, som en tävlande gjorde igår kväll i Hela Sverige Bakar. Där presenterades den som en svårighet, men det tycker inte jag. Efter att ha provbakat en gjorde jag åtta perfekta.

Sist satt vi och tittade på partiledardebatten dör jag hade en viktig uppgift. Jag är frivilligt med i SIFO:s undersökningspanel och jag v ar nu med och följde en partiledare hela tiden, och hade i uppgift att kommentera hans insats på en femgradig skala. Jag hade fått Reinfeldt på min lott men tyckte det var svårt för jag uppfattade det som att han fick påtagligt mindre tid än ex.vis Fridolin och Åkesson och alla de andra.

Thursday, September 11, 2014

Fläskkarré i lergryta

Eftersom hunden har en släng av diskbråck är det lite bekvämare att stanna hemma i stan så det gjord jag idag. Jag passade på att skriva rent flera dagar i mammas gamla dagbok. Kusin Alve tyckte jag skulle höra med något bibliotek för att höra om de är intresserade av manuskriptet när jag blir klar men jag tror inte jag skall göra det. Texten är så fylld av grovt kränkande kommentarer om nu levande och nyss avlidna så det räcker nog gott om vi i den närmsta familjekretsen gläder oss åt texten. 


Jag lämnade vovven ensam för att handla och det är det ingen mer än jag som gör. Jag är helt okänslig för hundgnäll och hon gnäller inte så högljutt att grannarna blir störda. Jag har nämligen lagt mobilen på inspelning ibland när jag lämnat henne och det har inte varit så störande. Det jag köpte var ett par rejäla bitar fläskkarré, som jag sedan lagade i lergryta enligt konstens alla regler. Anna vart mycket belåten med middagen när hon kom hem och det var jag också. Stackars alla de som av vidskeplighet inte får äta griskött! 

I övrigt har jag fortsatt plocka med mina flyttlådor och kartonger och därvid tömt ut grejor som funnits i garderober och lådor till nu så det ligger lika mycket saker framme fast det är olika saker. Vi får ta tag i detta gemensamt för att kunna sortera ut det som skall slängas/skänkas här. 

Wednesday, September 10, 2014

Mjukstart på läxhjälp

Ikväll begick jag alltså min debut som läxhjälpare i Tensta. Jag hade väntat mig drösar av barn som stod och stampade i farstun för att komma in. Så hade det i alla fall låtit i förhandsreklamen men därav vart intet. Efter en kvart hade kanske tio elever dykt upp varav fem på låg- och mellanstadienivå. Jag fick en liten sjua på min lott, en kille, som nog blivit ditföst av välmenande föräldrar ty han hade mer intresse för sin mobil än för sin engelskläxa.

Läxan handlade om giftpaddor i Australien och när jag då började berätta om dessa och även svenska paddors gifter vart gossen intresserad. Han glömde mobilen för en stund och frågade ivrigt om vad som hände ifall man gjorde si eller så med djuret. Gossen verkade hur som helst rätt smart och kanske får jag se honom nästa vecka också.

Dagen i övrigt har ägnats hundpassning av det stillsamma slaget. Vovven får inte röra sig mer än absolut nödvändigt på grund av sitt diskbråck och det passar mig utmärkt. Jag skrev dagbok (mors) och släktforskade lite och sedan,nr husse hämtat henne, började jag plocka lite i alla de kassar och lådor jag släpat hit och stoppade in saker i de få byrålådor som nu blivit tömda. Det ska nog gå att få ordning på den här flytten också.

Tuesday, September 09, 2014

Körsång med förhinder

Dagen började med frukost på gröt och mjölk i det Kemiska hemmet och sedan gick vi ut i ladugården och sågade upp en gammal enestam, jag haft liggande till tork i flera år. Den har sista tiden legat i bilen (av en ren slump) så det var bra att passa på nu när man var i närheten av en cirkelsåg. Jag hjälpe också till att flytta en håg målarställning innan jag for ner mot byn och besökte faste M.

Vi tittade på bilder från resan och drack kaffe och sedan körde jag i rask takt hem mot lilla stugan i stora skogen. Jag hade tänkt vattna, men det hade en granne redan gjort så jag njöt av en kopp kaffe innan jag fortsatte in mot stan. Först for jag till biltvätten och sedan hem till lägenheten. Där packade jag upp mina saker och ner mig själv - i ett varmt bad. Det var skönt.

Sedan vidtog väntan på körsången och fylld av förväntan for jag dit. Jag var där en kvart innan och väntade på de andra. Det kom inga. Halv sju ringde jag kontaktmannen och han sa att man inte skulle börja förrän nästa vecka. De hade haft upptaktsträff förra veckan och det hade visat sig att så många inte kunde denna tisdag att de skjutit på starten. De hade inte meddelat mig eftersom jag sagt att jag skulle vara i Lappland.

Lite snopet men nu fick jag en fin promenad hem och det får jag väl se som en påbörjad träning inför ev kommande fjällvandringar. B-E och jag talade mot slutet lite smått om detta ...

Monday, September 08, 2014

89 mil

Klockan är sent liden nu så det blir en kort text idag. Det har heller inte hänt så mycket. Inte mer än att jag kört 89 mil från Murjek ner till Järbo. 


Resan har gått felfritt även om de sista fyra milen kördes i mörker och regn. Då ser man inte mycket. Vi stannade till vid vår rastplats fem mil söder Skellefteå och vid Höga kusten och i Njurunda där vi fikade vid kyrkoruinen. 


Vid höga kusten körde vi av vägen och fann en promenadväg mot en utsiktspunkt, som var helt enorm. Både utsikten och stigen. Där får vi stanna till fler gånger. 

Sunday, September 07, 2014

Mot söder igen

Jag vaknade i morse till ljudet av dammsugare. Det var B-E som var uppe och städade och donade på ett sätt som gjorde mig rent andfådd. Jag dukade fram frukost och packade och sedan körde jag packningarna till bilen. Vi var bjudna på 93-årskalas till halv ett och jag var lite orolig för om vi skulle hinna dit. De vägar jag kollat på nätet pekade på ganska lång restid.

Nätet hade dock ine samma goda lokalkännedom kring Lappland som jag har så via en liten fin grusväg kom vi fram i god tid. Kalaset gick bra och vi smorde kråsen med både smörgås- och gräddtårta. Mätta och belåtna strävade vi hem och vilade upp oss innan det var dags att äta kvällsmat, som var en god köttsoppa med klimp. 

Sedan roade vi oss med att gå ner och titta på kvällståget och när vi konstaterat att det kom i tid gick vi hem och ägnade oss åt samtal om släkt och vänner tills en valdebatt mellan Löfven och Reinfeldt startade.

Saturday, September 06, 2014

En turistdag mellan Björkliden och Riksgränsen

Idag har vi tagit det lite lugnt och hållit oss någorlunda samlade på ert enda ställe. Jag trodde inte jag skulle kunna röra mig idag efter gårdagens strapatser, men ack vad jag bedrog mig. Pigg så som en liten mört statt jag upp i morse och gjorde följande denna dag:

Kokade först hjortronsylt från bär som Bibbi bett oss
ta upp ur frysen. Gott till frukostfilen.


Sedan ner för den dramatiska kanon, som bildar Silverfallet.
På väg ner tog jag dagens första geocache.

Nere vid Torneträsk ser man in i fallfåran. Jag plockade ett
antal vackra stenar till diverse pyntändamål.
Nästa stopp var Torne hamn. Ser ni det sjunkna vraket
efter en av de båtar som användes vid transporter
till malmbanans byggande?
Vi traskade sedan två km upp till rallarkyrkogården.
Här dess minneslund.
Vid Riksgränsen handlade vi lite i den nya ICA-butiken.
Jag glömde ta bilder så denna kommer från ICA.se.
Provianten från Riksgränsen satte vi i oss vid Vassijaure,
Sveriges nordligaste järnvägsstation.
 I Vassijaure tog vi en cache till, i anslutning till ett gammalt
skyttevärn från andra världskriget
Väl hemma igen gjorde vi en läcker pytt-i.panna på
det sista fläskstycket. Det smakade betydligt
bättre än vad bilden kanske antyder.

Friday, September 05, 2014

Aldrig mera fjällvandring

Så känns det just nu, när jag sitter här med värkande vadmuskler och kämpar mot viljan att gå och lägga mig redan halv åtta. Jag sov inget vidare i natt. Sovsäcken var bökig att vända sig i och dragkedjan så kort att jag fick utöva rena akrobatiken för att ta mig i och ur den.

Denna bro leder över Abiskojokk ut på Kungsleden

Samtidigt måste jag medge att dygnet ute i fjällvärlden gett många fina upplevelser. Träden har klätt sig i höstskrud och luften är hög och klar även om solen snålat med sin glans. Jag fick uppleva att sitta vid en liten eld intill en fjällbäck och koka mitt kaffe på vatten jag just hämtat ur bäcken. Det var en dröm som gick i uppfyllelse.

Här sitter jag och kokar mitt kaffe bredvid fjällbäcken.
En annan dröm var att överhuvudtaget komma ner till stugorna där jag jobbade 1970 och den drömmen är nu också uppfylld. Men jag känner inget behov av att återupprepa den drömmen. Därtill är jag alltför ledbruten av två dagars vandring på sammanlagt 27 kilometer. Inte illa när man är såpass otränad som jag. Dock har jag inte haft problem med knäna och egentligen inte heller med orken. Jag har nog trots allt lite kondition.

Långt där framme syns den kära lilla bilen!

Kilometrarna segade sig fram idag och jag tittade ofta på både klocka och GPS för att se om vi inte var framme snart. Det kändes sällsynt skönt när jag äntligen såg bilen på parkeringen och härligt att sätta sig i ett mjukt bilsäte. Vi körde och handlade lite och for sedan hem där jag genast duschade varefter jag la mig under täcket och genast somnade sött. Och nu drar det sig mot skymning och snart får jag gå och lägga mig igen,