Sunday, November 30, 2014

Följetongs-shejken

Vi inledde dagen med att röja lite bland en massa tomkartonger, som vi tänkt spara, men som nu äntligen skattade åt förgängelsen. Sedan for vi fram till staden för att småshoppa lite. Därvid passerade jag Hötorget, som har loppis på söndagarna. Idag fann jag en hel trave stenkakor vid ett av stånden. Det var mest ganska likgiltigt material, men jag valde en Edvard Persson, en Evert Taube, ett par Povel Ramel som jag inte hade och så en skiva som var ett fynd - Följetongsschejken med Gösta Jonsson.

Förutom stenkakor fyndade jag en gammal järnvägsbok
 Vad är det för märkligt med den då? Jo, vid det sista telefonsamtal jag hade med min mor innan hon blev dålig och åkte in till sjukhuset, kom vi att tala om stenkakor och hon berättade att hennes mor tyckte att just "Följetongs-Shejken" var den bästa skiva som fanns. Jag har någon gång googlat efter den utan resultat men här låg den alltså framför mig. I morgon skall jag spela den i stugan och lägga ut musiken på Facebook så att alla kan få njuta av den.

Mustig vintersoppa på PUB
Efter skivköpet gick vi och åt en varm och god soppa på PUB och sedan drog vi oss förbi NK:s julskyltning och vidare till Kungsträdgården där man i år hade en ganska liten  julmarknad. Anna drog sig nu bort mot Korskyrkan, där hon hade gospelkonsert ikväll och jag drog mig hemåt för att byta om till min konsert i Vårsta kyrka med min manskör. Det gick rätt bra, men en av sångerna var alldeles hopplös för gubben jag hade bredvid mig kunde den inte utan sjöng dominant och fel så att jag alldeles kom av mig. Dirigenten märkte det och övade flera gånger när vi repade, utan resultat.

Inne i Vårstakyrkan i Grödinge
Vi var båda hemma vid halv nio och nu sitter vi och småslöar till ett program där Gina Dirawi besöker sina rötter i ett ökenlandskap.

Saturday, November 29, 2014

Advent i stugan

Idag tjuvstartade vi första advent ute i stugan med lussekatt, kaffe och första ljuset tänt. Dessförinnan hade dock Anna varit nere i Farsta och klippt sig och shoppat lite medan jag for ut till stugan och förberedde lunch och värmde upp stugan och verandan. Solen sken idag och det var så kallt att spillvatten frös till is på bryggan. Jag tömde ut vattentunnan nu när det börjar bli kallt och då spall jag en del som jag sedan höll på att dratta på arschlet i.

Annas bildkollage från stugan
Vid fyra var det redan kolmörkt och då hämtade jag Anna vid Mörby varefter vi for ut till stugan. Där lyste marschaller och värmeljus inbjudande och vi steg in i storstugan och åt försenad lunch varefter vi fortsatte med kaffe och lussekatt ute på verandan. Fotogenkaminen hade stått på ett par timmar så där var också varmt och gott.
Första adventsljuset tänt
Efter en stund åkte vi hem, tog ner adventslådan och gjorde i ordning för första advent här också. Sedan såg vi sista avsnittet av "Så mycket bättre" och nu ser vi på första avsnittet av en serie av Felix Herngren, som heter Torpederna och som verkar lite för otäck för mig.

Friday, November 28, 2014

KRAV

Jag gick upp redan halv sex i morse. Detta för att jag skulle köra Anna till hennes fritis där hon hade öppningen idag. Skulle hon åkt kommunalt hade hon behövt gå upp en timme tidigare så då ställer jag naturligtvis upp och kör. Trafiken var tämligen liten så dags så jag var snart hemma igen. Jag hade ju tänkt köpa "hemmagjort" nötkött i går, men köttbilen kommer bara varannan vecka så då hade jag bestämt mig för att ta mig ut till en riktig gårdsbutik i stället. Jag var nämligen inställd på att bjuda på riktigt finkött ikväll.

Huså gård i Brottby
Den butik jag utsett ligger i Brottby, på vägen mot Norrtälje och de har öppet mellan 16 och 17:30 på torsdagar och fredagar. Jag behövde dock ha min köttlåda tidigare för att entrecôten skulle hinna tina och när jag ringde bonden, visade det sig att det gick alldeles utmärkt. Så jag var där vid kvart i tio och köpte hans finaste köttlåda, tio kilo av de bästa bitarna. Det kostade men det är det värt. Jag kommer kanske inte att känna skillnaden i smaken men i känslan ...

Össeby kyrkoruin
När jag kom hem stannade vi hemma resten av dagen. Jag fredagsstädade lite och kollade igenom bilder eftersom jag fick både en kyrkoruin och en gammal fin kyrka i Brottby. Efter städningen vilade jag middag och tog igen den tidiga morgonen. Det är ju första advent på söndag så jag passade på att ta fram den gamla plastgrangirlangen som vi brukar ha på balkongräcket. Lamporna funkade i år också.

Vada kyrka
Vid halv sex var Anna hemma och strax före åtta kom Paula och Jimmy. Paula hade genomlidit en s.k. Black Friday på jobbet, ännu en amerikansk ovana som affärsmännen prånglar på oss, så därför var de sena.

Advent på balkongen
Middagen blev jättegod men nästan väl mättsam. Jag hade fått en entrecote på drygt ett kilo och det blev fyra ganska rejäla skivor av den. Till detta serverade jag rostade rotsaker och en svampsås och ett glas vin för de som så önskade. Det var visst bara jag så jag tog en av Erikas småflaskor för mig själv. Den var lagom.

Thursday, November 27, 2014

Hundvakt

Jag sov ända till över nio i morse och sedan fortsatte vi att ta det lugnt, Noomi och jag. Hon sov i sin korg och jag satt och skrev rent dagbok. Jag fyllde min gamla trasiga resväska med böcker vi kommit överens om och bar upp allt på vinden. Hade tänkt fortsätta röja men insåg att vi nog behöver vara två om det och att det då får bli helgjobb. Vardagarna är så ansträngande för de arbetande klasserna att inte mycket blir gjort då.

Vid tvåtiden drog jag mig iväg bort mot Högdalen för att bistå äldste grabben Grus med matematik. Det har framkommit att han kommit efter och riskerar att ej bli godkänd i Ma i höst och det har tagit honom hårt. Jag satt med ynglingen i en timme och kunde konstatera att hans svårighet nog m,est bottnar i svårigheter ,ed koncentration och en oro att göra fel, som resulterar i en oförmåga att göra rätt. Jag försökte med uppmuntransmetoden och kanske hjälper det. Han har tydligen stort förtroende. för mig, konstigt nog :-)

När det var klart for jag och mötte Anna vid hennes skola. Jag hade glatt mig så åt att köpa kött från gårdsbutik i en buss som brukar stanna vid Annas skola på torsdagar men inte fan kom där någon buss. Stor besvikelse. Kanske kommer den bara varannan torsdag. Jag har nu en gårdsbutik uppe i södra Uppland, som jag kan resa till i morgon. Det ligger några fina kyrkor på vägen dit så det kan vara värt en resa. Och kul att få köpa kött direkt av den bonde som fött upp kossan.

Wednesday, November 26, 2014

Granen står så grön och grann

Idag fortsatte julpyntandet med att jag tog in en gran som jag kommit över. En liten smäcker och symmetrisk gran, som utan problem klarade att bära fem julgransljus. Jag hade sex hållare men en gick sönder...


Jag klädde den direkt med en flaggslinga och de fem ljusen, men sparar resten tills Anna kommer ut i helgen. När detta var gjort fortsatte jag leta efter en kasse med tomtar, som jag funnit i Trollhättan, men den fanns inte i stugan heller, tror jag, så jag får fortsätta leta hemma. De dyker väl upp när jag flyttat in alla mina saker.


Jag kände mig inspirerad att måla och har länge tänkt testa om jag kan måla en vattendroppe. Jag såg en bild på instagram för ett tag sedan och idag gjorde jag ett försök. På papperet såg det inget vidare ut, men när jag sedan fotograferade tycker jag det vart bättre, så jag får väl nöja mig med detta.


Efter mat letade jag fram den gamla fotogenlampa, med strumpa, som jag fick i fjol och jag fick fart på den utan instruktionsbok. Den lyste så bra at jag satte mig i soffan och läste . Hela dagen hölls jag på verandan ty fast det var nollgradigt ute vart det riktigt behaglig temperatur med hjälp av fotogenkamin stearinljus och lampa,


Det var oerhört mysigt att sitta så där och se hur skymningen kom och sänkte skogen i ett kompakt mörker. Men jag kunde ju inte njuta för länge ty idag är det onsdag och då är det läxhjälp. Funderar på att sträcka mig till att gå varannan onsdag nästa termin. Det känns som att de griper in rätt mycket i mitt liv att vara upptingad två kvällar i veckan.

Tuesday, November 25, 2014

Pyntet fortsätter

Jag kom ut lite senare idag eftersom m,in mobil fick för sig att börja uppdatera sig när jag satte den på laddning Men nu är min lilla mobil pigg och kry. Idag fortsatte jag pyntandet i stugan och blev klar i storstugan och nästan färdig på verandan.


Jag lade på dukar, monterade änglaspelet, satte upp kulljusstakar och avslutade sedan med att under värdiga former avnjuta en lussekatt ute på verandan, alltmedan grammofonen spelade White Christmas. Nu var det bara vädret som var fel även om solen faktiskt lyste igenom molnskärmen. Förhoppningsvis kommer det lite snö så småningom så att det blir riktigt juligt.



Jag stannade kvar ute i stugan ända tills det var dags att fara på kören och det var himla mysigt. Varmt och gott av alla stearinljus och jag låg på sängen och läste med gasollampan tänd och den fungerade utmärkt.


Efter körsången for jag hem och lagade till en sallad på lax och grönsaker och kom därmed snubblande nära gränsen för dagligt pointsintag.

Monday, November 24, 2014

Förberedelse av förberedelsen

För mig, som lämnat det där med religion bakom mig är advent en förberedelse inför årets viktigaste fest. Denna förberedelse får inte fuskas bort så idag började jag förbereda förberedelsen ute i stugan genom att plocka bort sommarpynt och annat som inte här julen till. Jag tog ut mattor och jag drog fram ström och dammsög. Därefter ställde jag fram allt pynt på stora bordet på verandan och sedan gjorde jag inte så mycket mer. Jo, jag hängde upp min broderade julgardin inne i storstugan.


Det var första gången jag tog bort den gardin som hängde där när vi köpte stället för 8 år sedan och det var inte en dag för tidigt. När detta var gjort lät jag allt vara och for hem och lagade till lunch. I morgon skall jag fortsätta pyntandet och då får vi se hur långt jag hinner. När allt är klart skall jag spela White Christmas på vevgrammofonen och ta en kopp kaffe med lussekatt, points eller inte. Och sedan lägga ut snygga bilder på Instagram i förhoppning att många blir avundsjuka på hur fint vi får det ute i stugan.

Resten av eftermiddagen ägnade jag åt släktforskning samt åt att göra en riktigt god kalops på en bit högrev. Denna bjöd jag Anna på när hon kom hem sent från jobbet. Det smakade mycket gott och hon somnade snabbt sedan vi sett tredje avsnittet av "Gift vid första ögonkastet", en fascinerande serie.

Boulevardteatern igen

Söndag

Vi började dagen med kaffe på sängen och för en gångs skulle krusade jag för svågern, som också fick en kopp. Jag tror det uppskattades mycket. Efter frukost satte vi oss sedan och såg på en repris av gårdagens "Så mycket bättre" med Carola i huvudrollen. Inte min favorit men lite får man kanske ändå omvärdera henne efter detta avsnitt. Skönt att höra hennes sånger utan det sedvanliga gallskrik hon brukar prestera.

Dagens stora begivenhet var ett besök i Barkarby och det var faktiskt mitt förslag. Dels hade vi slut på värmeljus och dels behöver jag en ny resväska. Min gamla är inte till att lita på och måste förseglas med silvertejp och jag reser ju så mycket nu för tiden. Närmast i tur står tåg till Murjek i jul.
Barkarby innebär även en massa andra butiksbesök och det visste jag, men tog det med jämnmod.


Vi kom i sinom tid hem igen och då kunde Anders inte längre neka till att han fått ett svårt astmaanfall. Han ville helst inte uppsöka läkare eftersom det är "kärringaktigt", men Anna tvingade iväg honom och han var nog tacksam.

Vi hade biljetter till Bouilevardteatern ikväll igen, gratisbiljetter, som vi fått av en av skådespelarna, Julia, som bott granne med oss och nu går på teaterskola på Boulevardteatern. De körde en föreställning improvisationsteater, som ingår i utbildningen och de var verkligen duktiga. Tyvärr missade Anders och jag första akten där Julia var med, eftersom vi var på akuten då, men de var  bäst, enligt Anna, som såg båda akterna. Vi såg dock den sista och de var inte dåliga heller.


Det hände dock en rolig sak i pausen innan andra akten. När jag skulle köpa kaffe var det en ung snygg tjej som utbrast "nej, men Alf!!". Det märkliga var att jag både kände igen henne och kom ihåg hennes namn - Cecilia Vaz. Hon slutade nian i Lilla Edet i början av 2000-talet och normalt sett skulle jag glömt henne redan efter en halv termin, men denna flicka minns jag för att hon var en så,duktig sångerska redan då. Jag frågade om hon sjunger fortfarande och det gjorde hon verkligen. Både på Spotify och you-tube tillsammans med sin syster. Det kanske är därför det gått så bra för henne, för att hon gjort intryck t.o.m. på mig

Saturday, November 22, 2014

Debuten

Idag debuterade jag i min nya kör och det gick bra. Dock hann jag med annat både före och efter. På förmiddagen bakade jag vridbröd och insåg efter ett tag att de nog inte räckte så jag satte en ny deg med en liten bit jäst, som jag fann i frysen.



Halv ett var jag på kören och körde generalrepetition. Det kom bara tio i dag och i min stämma var det bara jag och gamle Affe, 88 år, som inte låter så mycket längre. Det lät dock bra sa Anna som var där och det tyckte flera andra också.



När det var klart for vi hem och bakade lite till, samt dukade färdigt. Jag hade ju gjort det mesta igår så vi var klara i god tid innan gästerna kom. Soppan smakade väldigt bra och även bröden gick åt. För att få plats satt vi både i köket och rummet.  Vi var fjorton allt som allt.




Caroline som också fyller år snart hade gjort dessert, en maräng/chokladtårta, och den var väldigt god. Gästerna lät sig väl smaka och mätta och belåtna satt vi inne i rummet och berättade historier och, när småttingarna åkt hem tittade vi på roliga klipp på you tube.

Festförberedelser

Fredag

I morgon kväll skall vi ha kalas för Anna och tidigare på eftermiddagen skall jag debutera i Sundbybergs manskör när de medverkar på ett möte med Frälsningsarmén. Kalaset förberedde jag ordentlig genom att laga en stor sats gulaschsoppa. Däremot var jag inte lika flitig med att förbereda min sångardebut. Vi får tro att det löser sig ändå. 


På kvällen var vi hemma hos Tomas och René där vi bjöds en god vegetarisk och tillika kinesisk buffé. De ha nyss varit i Kina på ett seminarium kring textil konst och blivit matligt inspirerade. Anders dök upp direkt från ett möte också och vi fick en trevlig kväll där t.ex René visade upp hur man viker en fantastisk liten låda av papper för småförvaring. 


När vi kom hem satte jag en stor deg vridbröd som får stå ute i kylan balkongen och jäsa i natt. Vi tittade också på idol, som vanligt.

Thursday, November 20, 2014

Lugn dag i stan

Jag statt upp arla om morgonen och gjorde i ordning kaffebricka och presenter till Anna. Eftersom vi kämpar med viktväkteri nu så gjorde jag en lite annorlunda födelsedagsbakelse genom att sätta ett tårtljus i en gurkskiva. Det var mest symboliskt för bakom knuten väntade ett smörgåsrån med ost (17%). Min födelsedagsbok togs väldigt väl emot och det var roligt.


När Anna gått städade jag upp i lägenheten och ägnade sedan resten av dagen åt att passa vovven.  Det är lätt gjort eftersom hon sover 95% av tiden. Dessa 95% ägnade jag åt att skriva dagbok, titta på ett program om Bibelforskning, som jag fann på Öppen Kanal och sist åt att laga till en god skink- och broccolipaj, som vi åt på kvällen när Paula och Jimmy kom hit och gratulerade Anna. Besöket ändade i lite bekymmer ty det visar sig att de ännu inte beställt biljetter till Murjek till jul, ja inte ens bestämt om Jimmy skall följa med. Det börjar bli lite sent nu och finns det biljetter är de svinaktigt dyra...

Wednesday, November 19, 2014

Lugn dag i stugan!

Onsdag

Efter gårdagens flängande var det skönt att ta det lugnt idag. Jag började med att köra Anna till skolan och for sedan direkt hem till postutlämningsstället och hämtade den bok jag köpt till henne i födelsedagspresent. Hon fyller i morgon och jag köpte en bok på antikvariat, som hon talade om när vi gick på världens största bokbord utan att finna då - Astrids Lindgrens Julberättelser. Den var det roligt att köpa.

Efter att ha gjort i ordning paket och lagat till matsäck for jag ut till stugan och satt och mös inne i storstugan tills det var dags att fara på läxhjälp. Läste, tecknade, sov, fikade. I Tensta hjälpte jag idag en liten kille i sexan, som älskade matte. Vi kom in på Pythagoras sats och kvadratrötter och han tog det papper jag gjort mina anteckningar på för att ta med hem. Synd bara, som Anna sa, att det mest är de superduktiga som kommer till läxhjälpen och inte de som har svårt för sig.

Tuesday, November 18, 2014

Åter till brottsplatsen

Tisdag

Idag har det varit ett flängande. Jag började dagen tidigt med frukost hos broder Ingvar och körde sedan till Trollhättan där jag första landade på återvinningscentralen med ett par säckar. Därifrån for jag ner till kiosken i Sylte dit ett paket gått av rent misstag eftersom jag glömt en adressändring. Som tur var låg paketet kvar.


Eftersom det nu lär dröja innan jag kommer åter till Västsverige passade jag på att åka ner till min gamla arbetsplats. Jag har varit lite tveksam av oro för att det skulle bli stort ståhej kring en åldring som kommer tillbaka. Nu är det ju rätt länge sedan jag slutade och det gick bra. De elever som kände igen mig var mycket blyga och försynta medan mina gamla kollegor var precis tvärt om. Det blev stora famnen och kramande så det stod härliga till. Det var rätt kul och roligt att träffa dem allihop.


Skolan såg fin ut också och jag fick höra att vi har osedvanligt bra elever på skolan i år. Det märktes. Det var nymålat i nedre korridoren och in inte ett kladd syntes. Efter någon timme for jag iväg och landade nu en sista gång på pingstkyrkan, där jag släppte av ett par lådor med sådant som skulle skänkas. Och nu var det bara en lång tröttsam resa hem till stan kvar. Där for jag direkt till kören där vi övade inför min debut till lördag. Det gick rätt bra.

Monday, November 17, 2014

Bouppteckning och urnsättning

Hemma hos Eivors gjorde vi oss en lugn morgon med frukost och förmiddagskaffe innan vi begav oss iväg mot Nossebro. Jag stack lite tidigare för jag tänkte åka och ta några bilder av ruinen efter Hudene gamla kyrka. Det tog lite längre tid än planerat så jag fick stå på för att hinna i tid. 


Kl elva var vi dock alla på plats och vi gick igenom formalia vid en bouppteckning. Något som är rätt summariskt numera jämfört med förr i tiden. Vid sådana här tillfällen kan det ju dyka upp helt nya syskon, men någon sådan överraskning drabbades vi inte av utan allt gick lugnt och städat till. Efteråt for vi till Liljedahls på lunch. Jag har funnits här sedan 1955 men det är första gången jag är inne där. Det var gott och billigt och mätta och belåtna samlades vi hemma hos Ingvar på kaffe i väntan på urnsättningen. Därvid lät vi oss väl smaka av den prinsesstårta William bakat till sin egen födelsedag.


Urnsättningen skedde kl två i Essunga kyrka och det var allt lite märkligt att se ska dagars upphov samlad i en liten kruka. Liksom förra gången blev det min uppgift att bära den till graven och tanken for genom mig att nästa gång kanske det är jag som blir buren. 


Utan större krusiduller sänkte jag ner urnan och vi stod sedan kvar en stund och talade om människor vi känt som låg i gravarna bredvid. Och lite om pappa och mamma också. Gravstenen är inne på gravering men skall väl snart vara klar. 


Efter detta for var och en hem till sitt utom jag som skall stanna till i morgon då jag har några ärenden i Trollhättan och Lilla Edet. 

Sunday, November 16, 2014

Att lyckliggöra en syster

I höst har jag haft lyckan att kunna glädja min kära syster E med mina besök inte mindre än tre gånger och idag blev det tillfälle nummer fyra! Det skall ju vara bouppteckning och urnsättning efter gamle fadern i morgon så jag for redan idag. Tidigt. För att slippa köra i mörker och det lyckades nästan. 


Jag hann t.o.m. besöka Eggvena kyrka, som jag inte hade några bilder på. Det har jag nu. Och jag hann även med att besöka familjegraven i Remmene där jag kunde konstatera att elektriska gravljus och batterier från Clas Ohlson har en kraftfull livslängd. Lampan jag tände för en månad sedan lyste med oförminskad styrka.


Hemma hos lillasyster möttes jag av kaffe och därefter trivsamt umgänge i finsoffan med mat, ost och vin. SÅ glad var syster över att jag kom och gästade henne! 

Saturday, November 15, 2014

Kulturkväll

Ikväll var vi för en gångs skull lite kulturella och gick på teater. Det var Boulevardteatern vi gladde med vårt besök  och där spelades en föreställning som hette MIM, där Lars Nilsen uppträdde som mimande ståuppkomiker. Mycket bra.


Direkt efter föreställningen for vi hem till Robert och Carolin som genast sprängde dagens pointsgräns genom att servera hemmagjorda Napoleonbakelser. De var goda! 

          Stormen före lugnet. 

Tidigare på dagen hade vi ägnat oss åt att röja i förrådet där det fanns mycket att rota i där fynd gjordes. Det var totalrörigt när det var som värst men jag kommer att ta med grejer till både soptippen och Emmaus i morgon. 

Friday, November 14, 2014

Gammalt och nytt

Vovven och jag for ut till stugan tidigt i morse, så fort Anna stuckit till skolan. Jag hade två ärenden. Dels att hämta den whisky, Paula och Jimmy haft med från USA och dels testa hur den gamla buckliga mässingsljusstake, som alltid stod framme till advent i Remmene, skulle ta sig ut med vitlav och röda nypan. Den blev mycket fin. Men jag bemästrade frestelsen att tända den.


På hemvägen stannade jag och köpte ingredienser till min goda saffranskryddade fisksoppa. Hunden fick vara ensam i bilen under tiden och om hon gnällde och ylade så hördes det i varje fall inte in i affären så då skiter jag i det. Hemkommen lagade jag till soppan och testade den till lunch, Den blev jättegod.


Dagens stora evenemang var annars besöket på Moderna Museet med grabbarna Grus. På hemvägen från San Francisco fick jag sällskap med en anställd på Moderna Museet och vi fick så bra kontakt att hon erbjöd mig och Anna fritt inträde på hennes museum. Nu skall ju detta bli gratis för alla efter nyår så det gällde att fixa ett besök innan dess, för att få känna sig lite märkvärdig. Det blev idag.


Det var en annorlunda upplevelse för oss alla, men gossarna verkade ingen gång ha tråkigt och det fanns mycket att se, inte minst den aktuella skulpturutställningen med bl.a. världens största ballonghund. Tyvärr fick jag inte träffa min bekanting denna gång, men om några veckor har de sin traditionella pepparkakshusutsällning och då gör vi ett nytt försök.


Kvällen ägnades sedan åt fisksoppa till supé. Den är så god att jag utan problem tar den två gånger samma dag. Jag tänkte på att jag för precis en vecka sedan också åt soppa. Svartsoppa hos Kalle på Spången. Möjligen hade lillasyster uppskattat min soppa mer än Kalles... När vi sedan följde Idol invigde jag det whiskyglas jag fick i farsdagspresent och det fyllde sin uppgift väl, mycket väl.

Thursday, November 13, 2014

Rotmos och fläsklägg

Idag har jag haft bilen inne på service och därvid suttit fjättrad i lägenheten Det har i och för sig varit bekvämt eftersom jag haft hunden idag. Jag tyckte det inte var länge sedan jag hade bilen på service, men så inser jag att vi gjort två resor till Lappland, en till Småland, en till Skåne och ett antal till Trollhättan, så det kan nog vara på tiden. Vi behövde också sätta in ny radioantenn eftersom den gamla försvunnit, oklart hur. Detta blev dyrt!

Dagen har ägnats fortsatt dagboksavskrift men jag har också lagat till en delikatess; Rotmos med fläsklägg. Det är billigt och gott och jag instämmer till fullo med Torsten Ehrenmark när han säger att All glädje utan rotmos är konstlad glädje. Jag är nu inne på tredje dagen viktväkteri och det går bra fortfarande.

Wednesday, November 12, 2014

En lugn dag

Idag har det inte hänt något särskilt. Jag for ut till stugan, mest för att äta lunch och för att hämta hem några pelargoner för vinterförvaring. Jag skissade lite på en idé för nästa målning, en bild där det är noga att perspektivet blir riktigt så det kräver lite geometri och matematik. Och det har jag.

 Här hemma skrev jag dagbok och har nu hunnit till julafton 1941. Märkligt att läsa om detta, 73 år senare, när nästan alla som nämns är borta. Eftersom det är onsdag var det också läxhjälp och idag gick jag bet när det kom en flicka som går i gymnasiet, det första sådana fallet, och ville ha hjälp med Fysik, det ämne jag var mest noga med att inte lära mig. Jag lyckades väl lösa det mesta genom min större vana med att läsa knölig text.


Sist hämtade jag Anna vid hennes kör och när vi varit hemma en stund kom Paula och Jimmy hit med lilla vovven. Paula hade också med sig en farsdagspresent! Tre jättegoda whiskypraliner och ett rejält whiskyglas. Det skall få sällskap med den amerikanska whisky de hade med sig senast...

Tuesday, November 11, 2014

Dags att börja vakta vikten - igen

Efter en helg hos Kalle på Spången, med ett överdåd av kalorier var det nätt och jämt att jag vågade ställa mig på vågen. Men - jag tog steget - ett litet steg för mig men ett stort för vågen. Alltför stort, så jag har nu åter anmält mig till viktväktarna. Denna gång på en sjumånadersperiod och det ska väl göra susen. Motiveringen är god hur som helst.

En liten kompis besöker mig
Annars har jag haft en fantastisk dag ute i stugan. Det milda vädret gör att det räckte med fotogenkaminen för att skapa ett varmt och gosigt klimat ute på verandan. Där har jag suttit och skrivit dagbok, läst, ritat och bara njutit av att få sitta och gotta mig åt mitt eget sällskap. Plus den lilla spindel, som en gång vågade ta steget upp på bordet.

Skymningsmys i stugan
Dagen avslutades med körsång och idag var det den vanliga körledaren och det gjorde mycket för resultat och trivsel.

Monday, November 10, 2014

Åter till vardagen

När jag vaknade i morse hade lilla syster redan begett sig till jobbet. Utan att jag hört ett smack. Men när jag kom ut i köket stod frukost redan framdukad, med morgontidningar och allt. Man blir lätt bortskämd när man umgås med denna människa.


Väläten och välläst och välpackad for jag så från Motala he3m mot Solna. Denna gång tog jag stora vägen och dundrade hem på 3 timmar i hög fart. Det var tidvis ganska regnigt och vid ett tillfälle vart det lite otrevligt när jag körde förbi en långtradare och inte tänkte på att sätta på vindrutetorkarna i förväg. Plötsligt såg jag inget alls, med en stor lastbil till höger och mitträcke till vänster och i hastigheten satte jag på körriktningsvisaren.


Nåväl det gick bra och jag landade hemma i lägenheten där det väntade en ny överraskning. Senaste numret av Piratentidningen samt årsboken. När man kom nära nog direkt från Vollsjö. Mäktigt.


Sist idag var jag och hämtade en gammal snidad stol hos Jimmys mamma och körde den till Annas skola. Rosmarie hade tänkt ställa den i källaren, men Anna tyckte den skulle bli perfekt som sagostol i skolan. Efter diverse om och men fick jag med mig stolen och tog mig genom Söder mitt i kvällsrusningen så att jag kunde lämna stolen hos Anna och ta med henne hem. en halv minut efter det vi kommit hem ringde det på dörren och där stod svåger Anders och nu sitter/sover vi framför fotbollsgalan i fyran.

Sunday, November 09, 2014

Norrut genom Sydsverige

Idag var det dags att avsluta Mårten Gås-helgen och sedan vi ätit frukost och löst ut oss från Gäsgiveriet for vi norrut.


Vi åkte förbi Perstorp och vidare till Älmhult där vi stannade till vid Ur-IKEA och tog ett lite för tidigt elvakaffe. IKEA hade bara varit öppet i 20 minuter men redan var det fullt av bilar på parkeringen och lång kö i cafeterian. De flesta skulle ha brunch så vi gled in i en egen liten kaffekö och fick fort plats vid ett fönsterbord. 


Efter kaffet fortsatte vi en liten bit till och körde upp till Råshult, Carl von Linnés födelsehem. Där var stängt för säsongen men fritt fram att ströva omkring på gården och bland husen. Häftigt att tänka sig att den lille Carl sprang omkring och lekte hör för 300 år sedan. Såvida han inte var fastnaglad vid skolbänken redan då. Han föddes 1707.


Från Råshult fortsatte vi till Dädesjö gamla kyrka. En fascinerande och mycket ålderdomlig kyrkobyggnad som kan ge en bild av hur de kyrkoruiner jag besökt, såg ut på den tiden de var aktiva kyrkor.


I Vetlanda tyckte vi det var dags att äta lunch men det var lättare sagt än gjort. Allt var stängt i centrum men till sist fann vi en liten Kinarestaurang som höll öppet. Mätta och belåtna körde vi sedan vidare ända hem till Motala där vi kunde konstatera att borta är bra men hemma bäst.