Sedan jag kört Anna till skolan med midsommarstången i morse for jag direkt till ICA- Maxi och handlade råvaror till mina praliner. Jag tog till rejält med ingredienser för det hade ju gått så himla bra att göra praliner igår. Jag skulle säkert kunna åstadkomma tre, fyra olika idag. Av detta vart intet. Jordgubbsmousse till pralinfyllning gick fint och jordgubbsfudge någorlunda. Den visade sig dock senare ha svårt att stelna.
Chokladjobb leder ofrånkomligt till kaos i köket |
Jag tänkte att det kanske var fel på Odenses choklad och testade nu med den dyrare choklad jag köpt på Idérika igår. Lika illa här. Allt fastnade i formen och jag fick försöka skrapa ihop så mycket som möjligt för att göra om tempereringen. Den går till så att man värmer chokladen till 48 grader, sedan kyler den till 27 och slutligen värmer till 31. Då blir den blank och fin och lossnar direkt ur sin form.
Jag sitter på balkongen och rör i chokladen för att kyla den |
Nu gjorde jag ett sista tappert försök. värmde 4 grader ner, kylde fyra grader mindre och värmde upp till 35 grader till slut. Nu flöt chokladen ut fint och när jag vände formen regnade överbliven choklad ner på bordet. Kvar var ett tunt skal som jag ställde in i kylskåpet. När det stelnat spritsade jag i jordgubbsmousse och strök över ett sista lager choklad, som skulle bli till botten i pralinen.
Det färdiga resultatet |
No comments:
Post a Comment