Sunday, May 06, 2007

Sakta vi gick genom stan

Eller inte så sakta förresten. En iskall vind drog genom gatorna på Söder igår kväll då vi beslutat oss för att gå och titta på gamla kåkar i sann Fogelströmsk anda. För att inte frysa för mycket fick vi röra oss i ganska god takt.

Att vi hamnat på Söder berodde på att vi kört barnet till en Taize-gudstjänst i Katarina kyrka. Taize är en ekumenisk rörelse där sång och musik, är viktiga inslag och det är en njutning att lyssna till klara toner under höga valv. Dock var denna gudstjänst ägnad i huvudsak ungdomar så vi avstod och vandrade ut bland kåkar, gränder och gamla rappade hus i Hennings och Lottens fotspår.


Vi gick Högbergsgatan österut, korsade Renstiernasgatan och kom in på Fjällgatan där kaféet öppnat för säsongen men temperaturen inte inbjöd til utefika. Vi fortsatte i stället förbi Ersta sjukhus och kom in på reservatet av gamla kåkar längst ut på Åsögatan.

Det var som att gå omkring på Skansen på riktigt, bara mycket ödsligare. Knappt en själ syntes till och den ende vi mötte var författaren P-O Enqvist, vilket ger en vink om det klientel som bebor dessa stugor.


Alltnog. I återvände mot Katarina kyrka och fick vara med om de två sista sångerna. Det lät mycket vackert, som något i stil med det Enya skulle kunnat framför om hon varit där. Nöjda och glada med vår kvällspromenad drog vi så åter hemåt, dit där kvällssol´n lyser över Solna skog...

No comments: