Thursday, May 05, 2011

Skattjakt

Äntligen har abonnemanget på släktforskarsiten SVAR gått ut och jag kan börja odla mina andra intressen på kvällarna. Ett sådant är, som kanske redan framskymtat, geocaching.

Geocaching är en skattjakt för vuxna som började i USA när man där offentliggjorde de koordinater som togs fram av navigationssatelliterna. Med dessa kan man ange vilken punkt som helst på jorden med bara några meters felmarginal.

Hobbyn utövas främst av vuxet folk och vinner fler och fler anhängare. Man behöver en GPS eller, som i mitt fall, en bra iPhone. De skatter som göms är olika små behållare, ofta plastburkar, som innehåller en pappersremsa där man skriver sin signatur. Ofta finns där också någon liten sak som man kan ta med sig om man själv lägger dit något av motsvarande värde.

Jag har själv lagt ut en geocache långt uppe i norra Lappland och vid det tillfället anmälde jag koordinaterna till en kontrollant, som godkände placeringen. Därmed kom "min" cache ut på http://www.geocaching.com och vem som helst kan därmed leta upp den och signera remsan. Fyra personer har faktiskt gjort detta redan.

Själv har jag varit flitig denna vecka och plockat hela sex stycken sedan i måndags. En festlig gömma var den som låg mitt på en golfbana och hade ledtråden "bakom stenen". Jag tittade bakom det fåtal stenar som fans på plats tills plötsligt min blick lyftes mot den gamla döda eken och där, i en grenklyka, låg en sten inkilad. Det var bakom den som plastburken var placerad och därmed fick jag en cache till.


Det är en dödssynd att avslöja gömmor, men jag tror att det är ett ytterst litet antal av mina läsare som kan lista ut på VILKEN golfbana jag sökte så därför publicerar jag en bild av stenen. (när jag granskar bilden inser jag också att själva stenen är ganska svår att upptäcka)

No comments: