Sunday, May 01, 2011

Valborgsmässofirande

Helgerna avlöser varann tätt så här års. Knappt var påsken förlupen förrän det var dags att fira Valborg. Jag tänkte även en liten tanke på gamla mor där jag satt ute i stugan på fredagen, i ett strålande solsken och firade hennes minne med ett frasigt wienerbröd. Det hade hon nog inget emot. Möjligen kunde hon även ha haft fördrag med att jag tände vår lilla ”minneslykta” och lät den brinna dagen till ära. Men att jag spelade en stenkaka med ”Mor, lilla mor” på vevgrammofonen., det hade hon tyckt vara ”rena sjåveriet”.

Det var i fredags detta, men så blev det alltså lördag och Valborgsmässoafton. Att lille kungen fyller år, det gav vi fasen i. Vi firade i stället vårens ankomst ute i stugan med goda vännerna C och R där vi fick en fin eftermiddag och kväll. Vi har känt dem i säkert åtta år nu men faktiskt aldrig firar R vid hans födelsedagar. Eftersom en sådan nyss passerat beslöt vi oss för att ta igen missen och hade införskaffat en presentförpackning med Kaffe, Te och Choklad, som överlämnades vid välkomstfikat. Han verkade uppriktigt glad.

Efter det grillade vi middag och sedan var det så svinkallt att vi drog oss in i storstugan, som med sina 6 kvadratmeter, snabbt blev uppvärmd av några stearinljus. Samtalet flöt glatt och C förfäktade ivrigt att nu måste stället döpas. Jag kallar det alltid för Lilla stugan i stora skogen, men någon kläckte namnet Alftoppen eftersom vi bor högst uppe på, om inte en Alp så dock en bergknalle. Genast föll det sig då naturligt att döpa min kvinna till Alfens Ros. Sedan detta skrivits in och vederbörligen gillats på Facebook var namngivningen klar.

Smartphonen har verkligen satt sin prägel på umgängeslivet också. Detta märktes inte minst när vi lite senare, i akt och mening att grilla några kvällskorvar, tände en vedbrasa i eldkorgen. När lågorna flammade stolt mot de dunkla skyarna trängde sig behovet av nationella vårsånger på oss. Vad gör man då, när ingen utom A kunde texten? Jo, givetvis är den lilla ifånen oss behjälplig även i detta. Snart stod vi med var sin iphone i högsta hugg och lät Vintern rasa ut, Vårvindarna friska i och de sköna dalarna blomma i alla sina verser lätt åtkomliga i telefonens fönster.

No comments: