Friday, May 22, 2009

Nostalgitripp

Igår vart det verkligen en tripp in i landet Nostalgien. Vi foro ut mot västkusten och Skärhamn där man i sommar har en fantastisk utställning av Elsa Beskows originalteckningar till alla de gamla kära sagorna. Jag kände igen det allra mesta från min gamla läsebok i småskolan. Den läsebok där far rodde och mor var rar. Inte som nu för tiden då far agar mor och mor gnor.


Det är otroligt imponerande att se vilket fantastiskt noggrant arbete EB la ner på sina teckningar. Det fanns en del förstudier till detaljer i bilderna där man kunde följa hur minutiöst hon förde över studien till den färdiga bilden. Jag räknade blåbärsblad på en skiss till Sagan om Putte i blåbärsskogen och varenda blad fanns med, nästan som om hon kört bilden i kopiator.


Är man i Skärhamn skall man njuta av havets läckerheter och igår inbjöd vädret till en räkmacka på bryggan med saltvatten, klippor och småbåtar i blickfånget. Som den högeligen sociala människa A är som kom hon genast i samspråk md en vilt främmande människa vars far givetvis varit kronojägare just i hennes lilla hemby i Norrbotten en gång i tiden. Så är det alltid.


Den västkustska delen av utflykten avslutades sedan med en rundtur på Marstrand. Den var snabbt gjort trots att vi han med både glass och kaffe under tiden ty staden försvara väl sin plats som en av Sveriges minsta. Till sist for vi iväg till Nossebro där vi tog en fika hos favoritbror och avnjöt läckra bakverk som W och F gjort under eftermiddagen.

2 comments:

Anonymous said...

Nu blev jag så där avundsjuk igen, vilken underbar dag ni måste ha haft.
Kram på er båda.
/Ammii

Anonymous said...

Nämen hallå, vart tog brudparet vägen. Jag skulle ju bara in här och kolla om det kommit något mer. Jag är ju nyfiken på vilka det är. Jag satt här och gissade för mig själv och min gissning var din systerdotter/son eftersom jag tyckte en av damerna liknade dig.
/Ammii