Sunday, July 25, 2010

Regnmakare

Landet har varit förkvävt av en förlamande värmebölja i flera veckor. Turligt nog har vi hållit oss norr och öster om den värsta temperaturen. Det finns dock ett osvikligt sätt att bryta en värmebölja och framkalla ett behagligt regnväder. Man bjuder till ett gardenparty.


Det gjorde vi igår. Vi skulle grilla och gästerna dök upp, både små barn, halvgamla och vuxna och alla hade de med sig riklig förning. Långbordet stod dukat, med vaxduk som tur var, och grillarna glödde under marinerat fläskkött som smakade så gott!


Och då kom det. Molnen drog ihop sig och de första dropparna föll mot den sönderbrända jorden samtidigt som köttet var precis klart. Katastrof? Ingalunda. Tre raska karlar fixade snabbt fram en presenning. Öljetter träddes över spikar och bands fast i brädor, uppresta mot altanräcket. Vips hade vi ett utetak och det höll regnet borta hela kvällen.

Vi lyckades för övrigt väldigt väl i regnmakeriet ty regnmätaren, som bara rymmer 50 mm, stod översvämmad i morse. Jorden tackade och tog emot och vi ser nu fram mot de första kantarellerna.

No comments: