Sunday, August 29, 2010

Kräftskiva

Till en av Augustii månads fröjder hör kräftätande och i helgen var det vår tur att bjuda till skiva ute vid lilla stugan i stora skogen. Vår brygga är alldeles lagom stor för 15 personer och så många var vi som bänkade oss till bords vid 16-tiden. Den tidiga timmen motiverades av att det torde bli för kallt fram mot kvällen och det blev det.

Vi skulle nog ha ställt till kräftkalaset, inte bara några timmar tidigare, utan snarare några veckor. Men stämningen hölls vid gott liv medan tröjor och filtar kom fram och omgjordade våra gäster. Till kräftorna bjöds västerbottenpaj, bröd, majonnäs, aioli och sallad. Bland gästerna fanns trenne små gossar i åldrarna 3-7 år och dessa fröjdades storligen, glada som bara några storstadsbarn kan vara, när de släpps lösa i skogen.

En brasa sprakade muntert i eldkorgen och de små gossarna hade förunderligt roligt när de, under mycket kontrollerade former, fick "grilla" pinnar och stickor som de samlat ihop i terrängen. Dock for de och deras föräldrar hem när skymningen lagt sig ty då blir 3-åringar för trötta för vildmarksliv. Kvar var bara en liten kärntrupp som avslutade kvällen, hopkurade runt fotogenkaminen ute på bryggan medan augustimånen kastade strålande månskuggor från träd och grenar på marken.

No comments: