Tuesday, April 17, 2012

Remmene gamla kyrka

Folk kan fundera över de mest besynnerliga ting. Själv har jag länge funderat över hur Remmene gamla kyrka såg ut. Den nuvarande skapelsen är ju en rätt trist och steril byggnad jämfört med de gamla fina stenkyrkorna i Eggvena och Fölene.


Fölene kyrka

Kyrkan revs i slutet av 1860 talet och det var aldrig någon som bemödade sig om att teckna av den. Det finns dock några beskrivningar att gå efter och med hjälp av dessa har jag länge tänkt måla en rekonstruktion av kyrkan.

Först och främst har vi en enkel handritad planritning av kyrka och kyrkogård, gjord ur minnet av någon okänd person och publicerad i Hembygdsförenings bok Remmene från 1991. Själv är jag böjd att tro att det var Andreas Bajen Larsson som höll i ritstiftet eftersom han var djupt engagerad i bygget av den nya kyrkan och en i övrigt betrodd man i bygden.


Vidare har antikarien Djurklou gjort en detaljerad beskrivning av kyrkan 1867 vilken också finns publicerad i boken Remmene (delvis). I Djurklous beskrivning finns noggranna mått på långhus och kor samt uppgiften att kyrkan påminde starkt om den i Horla och att den, liksom Horlas kyrka, hade kvar det ålderdomliga murade valv mellan långhus och kor som fortfarande finns i Horla.


Horla kyrka


Ytterligare källor som jag konsulterat är den karta över Åsen Nedre och Övre från 1730 som finns på Lantmäteriverket samt skifteskartan från 1867. På båda dessa kartor ser man att kyrkogårdsmuren varit rundad i söder och en av stigluckorna är markerad liksom klockstapeln. På 1730 år karta finns en skiss av kyrkan, men den bedömer jag som relativt schematisk. Jag har t.ex. aldrig sett någon uppgift om att dörren in i kyrkan funnits på västgaveln. Den har i stället alltid legat på södra långsidan så som jag förstått saken.


Den bild jag gjort är en enkel förstudie i A4-format som jag målat för att närma mig ämnet och som en förberedelse för en större bild. Jag tror kyrkan är ganska bra återgiven medan klockstapeln nog såg ut på ett annat sätt. I den färdiga bilden skall jag också försöka få med lite mer av omgivningen och kanske också avbilda kyrkan från en annan vinkel, rakt söder ifrån. Men än så länge får man hålla tillgodo med den här bilden som jag gjorde mellan ägg och silluncher under påskhelgen.

5 comments:

Anonymous said...

nog har du gott om tid/syse

Alf said...

Jag TAR mig tid! :-)

e said...

imponerande efterforskningar!

India said...

Vad roligt! Ett mycket intressant forskningsprojekt. Horla kyrka har jag spenderat en hel del tid i då jag varit tjänstgörande vaktmästare där vissa söndagar. Det finns andra gemensamma faktorer också tror jag. Michael Schmidt var en träsnidare och målarmästare som gjort en del arbete i Fölene kyrka och om jag inte missminner mig finns det något kvar i Remmen nya kyrka från den gamla som är gjort av samma mästare. I Horla finns det också sniderier som mycket påminner om Michael Schmidt och jag har länge funderat på att "när jag får tid" så skulle jag forska i den här målarmästaren. Det finns andra som det skrivits mycket mer om men just Schmidt tycker jag är intressant.

Alf said...

Michael Schmidt har jag aldrig hört talas om. Kan det vara han som var mästaren bakom predikstolen, som först placerades i uthuset hos en bonde, när gamla kyrkan revs, men som senare togs fram och återinsattes när kyrkan renoverades på 1930-talet?