Sunday, September 26, 2010

Ångtåg i fotogenlampans sken

För tredje gången har vi nu bevistat Östra Sörmlands Järnvägsförenings avslutningsresa för säsongen - "Ångtåg i fotogenlampans sken". Så nu är det tradition. I traditionen ingår också att trycka i sig en kebabrulle på grillköket bredvid stationen. Där bröt vi dock av genom att ta pizza på en närbelägen pizzeria.

När det gäller tågåkandet ger vi dock inte avkall på traditionen. Vi sitter i en andraklassvagn med skinnklädda bänkar i en kupé som är upplyst endast av en osande fotogenlampa. Spåret är så smalt och vagnen så liten att man inte kan sitta i bredd på vardera sida av mittgången utan man sitter med ryggen mot ytterväggen och knäna mot grannens knän.


Det roliga börjar när man hör lokets ångvissla och vagnen skakar igång för att sedan lirka sig fram genom den sörmländska natten i sina modiga trettio knyck. Det finns två stationer på den tre kilometer långa banan och vid den ena stannar man för att möta ett tåg och vi den andra för att släppa förbi ett. Bara för att göra resupplevelsen större.


Nästa år blir nog upplevelsen än större för då har föreningen byggt till ytterligare sex kilometer spår bort till Taxinge slott. Så då kanske man kan kombinera resan med en ett besök på Taxinge julmarknad och dito tårtbuffé.

1 comment:

e said...

det låter trevligt, men..julmarknad i september? Nog för att LiDL här har börjar sälja julgodis, men ändå...