Friday, September 23, 2011

Höstbruket klart

Inspirerad av lillasysters veteodlingar, bestående av fyra ax med säkert ett par hundra korn, var jag härförleden och stal ett veteax på Frosts åker. Den som ligger närmast söder om Olle & Lisas. Efter tröskning av sagda ax fick jag trettiosju korn och tio av dessa är nu planterade sedan ett par veckor. Gudsonen berättade hur jag skulle gör. Bra jord, gott om ljus, fyra cm djupt och fem cm plantavstånd.

Sådd skall ske andra veckan i september och den nionde planterade jag de tio fröna på den lilla markbit nedanför stugan där vi förtänksamt nog eldade påskeld i våras. Där är visserligen inte mer ljus än man kan begära i en skogsglänta men jorden verkar lerig och fet och hade det inte varit för lilla Noomi så hade nog alla tio fröna kommit upp.


Hundjäveln var nämligen med vid sådden och kunde inte stilla sin nyfikenhet över vad morfar grävt ner med mindre än att hon bökade runt sedan jag gått ifrån åkern. Tyvärr såg jag inte detta förrän en vecka senare men turligt nog hade hon missat det mesta. Idag kunde jag nämligen räkna in sju typiska vetestrån. De är högervridna och enkla att känna igen på det sättet.


Så nu är det bara att se tiden an och förbereda sig för skörd i augusti 2012. Även i övrigt är allt väl. Solen lyser över mig och Noomi där vi sitter ute i stugan och kaffet med färskt wienerbröd smakar lika ljuvligt varje fredag. Och ikväll har vi varit på besök hos Noomis husse och matte och därvid sett filmen Bruno, som jag hört mycket talas om. Aldrig hade jag trott att den var SÅ himla rolig. Det var länge sedan jag skrattade så jag fick ont i magen.

2 comments:

eva said...

jag vill ocksa se den filmen och hoppas pa att fa skratta lika mycket. Det ar nagot jag langtar efter att skratta sa jag far ont i magen efterat. Allt val har nu forbereder vi maten till segelturen i em.

Alf said...

Att jag skrattade hejdlöst säger nog mer om min humor än om filmens kvaliteter :-)