Thursday, September 08, 2011

Nostalgi på hög nivå.

För något år sedan fann jag av en slump en hemsida som hette flygfotohistoria.se. Jag ägnade den ett mer förstrött intresse än jag borde men som tur var tipsade jag broder I om sidan och han gjorde fynd. Han fann ett flygfoto över gården i Remmene, som var taget någon gång i mitten av femtiotalet.

Man kunde köpa bilderna, men till rena ockerpriser. 385 kr för en liten bild i 13 x 18 cm. Stora fina tavlor med en detaljskärpa som visade varje höna på gården kostade upp mot 5000 kr. Inget för mig alltså.

Men då och då har jag återvänt till sidan och konstaterat att detta måste vara den enda bild som finns och som visar alla husen så som de stod där i min barndom. Jag håller ju på med ett långtidsprojekt som går ut på att måla bilder därifrån och här hade jag nu den perfekta förlagan.

Långsamt började ett beslut mogna. Som alltid, när jag skall kosta på mig, påpekar jag för mig själv att jag varken super eller röker. Visserligen sant men det kan väl ändå inte ursäkta vilka utsvävningar som helst? Men denna utsvävning fick det till slut bli och i veckan damp en rulle med en bild i storlek 26 x 40 och i en prisklass någonstans emellan tavla och småbilden, ner i brevlådan. Man kan inte se några höns på den men korna framträder rätt tydligt.


Bilden är för stor för att rymmas i min scanner, men det väsentliga kunde jag dock få plats med och här är bilden. For en gångs skull har jag inte minskat storleken på bilden utan den som vill kan zooma in rejält.

Jag skulle nog kunna fylla många, långa sidor med text om den här bilden, men det skulle inte roa någon mer än mig själv så därför skriver jag dessa minnen på annan plats för mitt eget höga nöjes skull.

4 comments:

eva L said...

Va`fint,. Så annorlunda det gamla huset var,. Nu förstår jag hur det lilla huset intill boninghuset låg. Det ni talade om, men jag inte riktigt förstod eftersom aldrig sett det. Vilken fin trädgårdsgång de måtte varit till fram/trädgårdssiden. Var det en grusgång som krattades?

Alf said...

Får kanske skriva en liten text om detaljerna på gården i alla fall :-)

Anders said...

Tycker jag definitivt att du ska göra!

Anonymous said...

Tom bommen som fälldes ner för att hindra kornas framfart syns bra/syse