Sunday, October 23, 2011

Brittsommar

Helgen som gick gav Brittsommaren ett ansikte. Brittsommar heter det ju när det blir varmt i höjd med Birgittadagen den 7 oktober eller däromkring. Nu har två veckor gått sedan just Birgitta firade namnsdag och jag födelsedito. Sedan har vi haft en helg med nattfrost däremellan men nu kom värmen åter. Vi fick alltså en mycket skön runda i skogen igår, när vi var ute på ny svamprunda med vännerna R och C och visst fann vi trattkantareller, men inte riktigt lika många som förra helgen.

Dessa har för övrigt redan torkat. Det tog bara några dagar tills de låg där alldeles knastertorra och smulfärdiga. Nu ligger de prydligt inlagda i små cellofanpåsar som ska bli den traditionella julklappen till släkt, vänner och bekanta i Lappland. Det räckte dock bara till tio påsar och vi behöver minst tolv så helgens skörd kommer väl till pass.


Väl återkomna till stugan satte sig A att mala kaffebönor medan jag tände eld i eldkorgen och snart kokade kaffevattnet i pannan. Det blir inte bättre än det blir med handmalet kaffe i vedeldad kaffepanna och vi lät oss mycket väl smaka där vi satt ute på bryggan medan skymningen sakta sänkte sig över vår skog. Britt höll som sagt värmen och det var bara R, som är lite magerlagd som ville ha en extra filt kring sin späda lekamen medan vi övriga inte lider av just den defekten – att vara för magra alltså.

Det var inte illa att kunna sitta ute och fika med lyktor tända den 22:e oktober och idag var det lika fint. Vi tog oss en timmes strövtåg i Hagaparken för att söka geocacher (vi fann tre styck) och där satt folk på filtar i gräset och hade pic-nic. Men rimligtvis var detta sista helgen får i år, som man kunde göra sådant ty nästa helg drar vi tillbaka klockan och går in i vintertid.

1 comment:

Anonymous said...

nu får du snart ge dig tillkänna , vi saknar dig/syse