Sunday, October 16, 2011

I höstskogen

I den mån man behöver motivera sitt innehav av fritidshus så brukar möjligheten till friluftsliv med svampplockning hamna högt upp på listan. Det har vi nog också sagt under de fem år vi ägt vår lilla stuga i stora skogen. Men inte förrän igår övergick vi från ord till handling.


Vi hade egentligen tänkt stänga till huset inför vintern men sedan vi väl tömt pumpen och tagit in slangen så tyckte vi att vädret var lite för bra för att fortsätta med alla de andra trista saker som hör höststängning till. Vi satte alltså på oss stövlarna, letade upp en korg och stegade iväg.


Trattkantarell stod på agendan för dagen men nästan genast snubblade jag över en annan läckerhet - svart trumpetsvamp, som jag aldrig sett förut, men som motsvarade alla de bilder som svampboken presenterade. Vad gäller trattkantareller så sägs det ju att först ser man ingen, sedan ser man en och då upptäcker man plötsligt massor.


A var nog lite tveksam till denna teori, men fick medge att den faktiskt när vi upptäckte den första svampen. Den följdes av ett stort flertal och plötsligt insåg vi att den korg vi bar vägde riktigt tung. Vi fick lämna svampiga marker, men lade dem på minnet inför nästa helg och stegade hem.


Där vidtog rensning varefter vi lade upp vår skatt på tidningspapper. Och nu, i skrivande stund, har vi redan fått byta papper två gånger. De har varit fuktade så vi kan nog räkna med en fin samling torkade trattisar om någon vecka.

3 comments:

Anonymous said...

fanns det inga älgjägare i Er skog?/syse

Alf said...

Nej. Inte heller några rådjursjägare tycks det mig ty dessa marodörer strövar vilt i området, som för övrigt är naturreservat med vandringsleder och villaområden i närheten

Anonymous said...

Det finns väl ljuddämpare på geväret/syse