Wednesday, December 27, 2006

En vit jul

Ja, jag vill ju inte direkt strö salt i sår för alla de av mina medmänniskor som skådat ut mot ett gråmulet december genom julfina fönster, men i Lappland fanns snön. Och jag såg den. Till och med rullade mig i den igår kväll, när jag bastade hos vännen Jonny.

Fast, det skall erkännas, termometern har visat på plus vid några tillfällen. Dock utan att nämnvärt tära på snötäcket.

Vi har gjort islyktor varje dag och nu står de här runt gårdstunet – nio glasklara lyktor med var sitt ljus i. Dagen är inte lång. Vid tvåtiden skymmer det och sedan kan vi njuta av ljusskenet ända till läggdags.


Jag är i Murjek nu. En liten by med drygt hundra själar, som egentligen borde vara tätort i Jokkmokks kommun, eftersom det är här tågen stannar. Men nu finns där bara en liten kiosk vid järnvägsstationen. Den säljer de nödvändigaste varorna och har öppet några timmar varje dag.

Vi firade julen så som de flesta gör det. Vi åt gott, såg Kalle Anka på TV och delade ut julklappar. Vi hann också med en promenad till kyrkogården där jag, som vanligt, tände ett ljus till Olle i minneslunden. I år var vi också inne i församlingshemmet och förberedde morgondagens kyrkkaffe.

I många år har två damer gjort i ordning kaffe till julottebesökarna, som samlats en kort stund extra efter julottan. Nu ville inte damerna ställa upp längre och traditionen höll på att gå i graven. Det var då vi trädde in och kyrkoherde Bertil Fors, kunde till sin stora glädje hälsa alla välkomna till församlingshemmet även i år. Vi var 37 personer som hörsammade kallelsen och stämningen var lika mysig som vanligt.

Nu i mellandagarna ägnar vi oss åt egenvård. Löser korsord, går ut och går, besöker bekanta och har det koseligt i största allmänhet. Dessutom är det hög tid att planera nyårssupén ihop med Hellséns. Vi skall också ha en liten pajbuffé i hembygdsföreningens lokal på fredag kväll där vi bjuder in de som gratulerade Anna på 50-årsdagen, men inte hade möjlighet att resa ner till Stockholm. Så det är inga problem att få tiden att gå här uppe i höga nord.

No comments: