Monday, February 12, 2007

Mosebacke Monarki

"Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu icke blivit öppnad för allmänheten och rabatterna voro ej uppgrävda; snödropparne hade arbetat sig upp genom fjolårets lövsamlingar och höllo just på att sluta sin korta verksamhet för att lämna plats åt de ömtåligare saffransblommorna, vilka tagit skydd under ett ofruktsamt päronträd; syrenerna väntade på sydlig vind för att få gå i blom, men lindarne bjödo ännu kärleksfilter i sina obrustna knoppar åt bofinkarne, som börjat bygga sina lavklädda bon mellan stam och gren; ännu hade ingen mänskofot trampat sandgångarne sedan sista vinterns snö gått bort och därför levdes ett obesvärat liv därinne av både djur och blommor."

Precis så här kändes det i lördags förmiddag då Erika och jag slog oss ner på Etablissement Mosebacka för att inta en närande och stärkande Brunch - ett ord som skulle fått gamle Strindberg att sno runt i sin grav om han hört det - men som icke desto mindre var en synnerligen njutbar upplevelse.
Det är alltid kul att träffa dotera, men att få göra det inför rader av stekta korvar, fläskskivor, kycklingvingar, revbensspjäl och små runda köttbullar förhöjde glädjen.
Det är ju inte maj ännu, men i övrigt stämde de ovan citerade raderna väl för den känsla som vederfors mig när jag satt och tittade ut mot inloppet till stockholms hamn. Ditåt där Arvid Falk en gång stått och spanat efter de första seglen för året.

Mosebacke väcker andra associationer också. En gång skapade Hasse Alfredsson och Tage Danielsson här Mosebacke Monarki, med Kung Sune som enväldig härskare och med Bergström på lagret som finansminister.
Det var i detta rike som rektor Hector Sektor en kväll iaktog en vit minut för att en stund senare iakta två skära elefanter och tre vita möss. Något sådant såg inte vi där vi satt med nybryggt kaffe som det starkaste att dricka. Och för en av oss gällde för övrigt att det som skulle drickas redan var drucket under detta dygn, det sista i Fosterlandet för denna gång...

Alltnog, den hungrige som vill förnöja sig ett par middagstimmar i Staden rekommenderas å det varmaste ett besök vid Mosebacke torg.

No comments: