Monday, June 25, 2012

Vem som vann

Midsommardagens morgon läste A upp ett inlägg på Facebook, som en av hennes vänner skrivit och som gick ut på att "nu är det dags att skryta om sin midsommarfest på FB för att se vem som vann". Hon har en poäng där och jag måste motvilligt erkänna att det ingår ett inte så litet mått av skrytsamhet, när jag nu skall berätta om hur vi hade det.


För vi hade det bra både vad gäller mat, fest och firande. Till skillnad från tidigare år hölls vi hemmavid i stället för Järbo. Har man en så fin stuga som vi så vill man ju gärna utnyttja den på sommarens stora festdag. Vädergudarna hade behagat bjuda oss på ett avbrott i regnandet just idag och vita ulliga moln prydde den blå himlen och gav en alldeles perfekt temperatur.


Vid tolv dök de första gästerna upp och vi inledde med ett litet sillbord där pointsen stod som spön i tallriken. Vi var ännu inte mer än nio styck och fick gott plats. Efter maten var det dags för midsommarfirandet och vi begav oss mot en närbelägen hembygdsgård där dans kring stången utlovats till kl 14. Där var mycket folk, men alla satt på filtar och hade picnic och kring midsommarstången ägnade man sig åt säcklöpning och potatisskedstafett. Smågossarna i samlingen var lättade över att slippa vara Små Grodor och vi drog oss hemåt efter en kort stund.


Eftermiddagen ägnades vila och väntan men efter ett par timmar hade ytterligare gäster tillstött och snart dukades en läcker grillbuffé upp på bordet. Nu hade vi också dragit fram den nyinköpta presenning som skulle ge skydd vid eventuellt regn. Nu kom det inget sådant och vi kunde vräka i oss av det goda som bjöds under bar himmel. Nu var det bonuspointsen som började gå åt.


En av gästerna, Pelle, har som ett oeftergivligt krav att det skall spelas fotboll på midsommarafton och det finns faktiskt en gräsyta i området som var lämplig. Bortsett från det knähöga gräset. Det frasade läckert om bollen, när den rullade genom vegetationen och hunden vart tokig av att jaga ikapp med barnen om bollen. Det blev min räddning för jag bar hem djuret så det inte skulle spränga lungorna och kunde sedan sitta och spela lite vacker musik på vevgrammofonen medan resten av gänget spelade fotboll och kubb.


När de så småningom dök upp var det dags för desserten, en jotdgubbstårta ur senaste Buffé-tidningen, baserad på digestivekex, kola, dajm, grädde och, naturligtvis, jordgubbar. Den smakade ljuvligt men en och annan sände ändå en längtande tanke till en gammal hederlig jordgubbstårta på sockerkaksbotten.


Nu hade vi nytta av vårt plasttak för även om det inte regnade så blev det kyligt och några av gästerna är frusna bortom det absurdas gräns så vi satte oss i ring runt fotogenkaminen och värmen stannade kvar, till båtnad för oss alla, under täckelset. Här satt vi nu och spelade frågespel, som vanligt, när midsommaraftonen övergick i midsommarnatt och gästerna, en efter en, drog sig hemåt medan vi själva sov över för första gången i år. Mycket nöjda med vår midsommar i lilla stugan i stora skogen.

No comments: