Monday, December 22, 2008

Kampen mellan kvinna och man

Vid juletid skall glada människor samlas för att umgås, äta gott och spela sällskapsspel. Det har vi börjat med nu. J har köpt ett spel som heter ”Kampen mellan kvinna och man” och som går ut på att kvinnor skall svara på mansfrågor medan vi män svarar på kvinnorfrågor.

Bara detta verkar ju givande. Vad är mansfrågor egentligen och vad är kvinnsfrågor. Det visar sig strax att alla frågor om kändisar, filmer, kungligheter, mat och mode är kvinnliga medan frågor om industri, litteratur, sport och fritid samt givetvis öl och sprit är manliga.

Vi inswe genast att detta är något som undgått Linda Skugge för ingen kan erinra sig ha läst något inlägg av henne som behandlar spelet. Fast ingen kan heller erinra sig att över huvud taget ha läst något inlägg hon gjort. Jag är dock sugen på att tipsa Linda bara för att få se reaktionen.

Vem vinner då. Jo – vi naturligtvis. Damerna i sällskapet anser att detta beror på, dels att frågorna vi får är alldeles för lätta och dels på att jag har alltför kärringaktiga intressen. I själva verket beror det ju på min överlägsna allmänbildning. Spel skall sprida glädje, men glädjen är, på vissa håll, lite mer ansträngd när vi lämnar spelbordet.

2 comments:

Anonymous said...

Det låter mycket intressant det här och det hedrar dig att du reflekterar. Som varande feminist (till skillnad från Skugge kallar jag mig ännu det) blir jag glad varje gång dessa typer ens tänks på, utanför statistikernas tabeller.

Så varför då inte Skugge kallar sig feminist längre? Hon lär ha tröttnat på att inte längre kunna uttala sig om någonting utan att det blir som feminist. Ex, Linda Skugge säger att hon inte tycker om choklad och får som svar att "ja det vet man ju att ni feminister tycker aldrig om choklad". Ungefär.

Läst Pittstim? Inte jag heller men jag blir glad att debatten väcks. Kvinnorna ska inte ta över världen, men invanda mönster (genus, ras, sexuell läggning, ...) bör granskas, ifrågasättas och vid behov omvärderas.

Fast ibland önskar jag också att jag skulle kunna koppla av och uppskatta ett sånt spel utan att bli arg. I Sverige kanske, där en debatt kan följa på spelet. I Frankrike inte, där ingen skulle reagera....

Anonymous said...

För övrigt är det väl helt uppenbart att Mans-frågor handlar om bilar och sport;-)