Monday, April 06, 2009

Ooffentlig konst

Vännen Heikki Haapanen är fritidsledaren som sadlade om och blev smed. Som sedan började med konstsmide och nu funnit en unik nisch inom konstvärlden. Heikki skapar fjärilar, humlor ja t.o.m. myggor i naturlig storlek. Och i rent rått järn.
Detta ligger så långt bortom min förmåga att jag svårligen inser hur svårt det är, men han har rönt stor uppskattning för sin små kryp.


Heikki gör större saker också och i fjol fick han en beställning på en havsörn av en stenrik fd textilmagnat. Denne ville ha något som kunde pryda toppen av en klippa vid sin stuga ute i ytterst havsbandet och Heikki fick uppdraget.


I helgen blev vi inbjudna på specialvisning i Heikkis smedja, vilken för övrigt ligger ett par stenkast från vår lilla stuga, och örnen var imponerande. Det känns nästan hemskt att denna skulptur skall bli en privatägd lyxprodukt men en och annan snedseglare kanske kan få syn på den i framtiden, där den sitter och vilar med sin fisk i ett evigt grepp. Tills dess kan man med fördel se djuret på denna blogg:

1 comment:

Anonymous said...

Vilka fantastiska konstverk. Lyckliga du som har vänner med den kunskapen.
Kram/Ammii