Saturday, January 02, 2010

Julotta

Det var den legendariske journalfilmaren Gösta Roosling, som 1937 spelade in den fina filmen Julotta. En film som i svartvitt, och med stor känsla för pietet, gav en romantisk skildring av hur en julotta ser ut i våra drömmar.

Kanske har det aldrig varit så att folk färdats efter häst och släde i djup snö på oplogade skogsstigar och med endast en brinnande fackla som belysning. Men det är filmiskt och snyggt att se och "Julotta! lär t.o.m. ha visats på bioduk inne i Westminster Abbey i London.


Jag har länge undrat var filmens kyrka ligger och fick för något år sedan veta att det är Värmdö gamla medeltidskyrka som förkommer i filmen. Idag kom vi oss så äntligen för med att besöka kyrkan och vi gjorde det en dag när snön låg tjock över kyrkogården och då temperaturen var behagligt sval. Vi kom t.o.m i skymningen och jag tog några bilder i blå timmens ljus. Tyvärr inte ur samma vinkel som i filmen, eftersom jag glömt det, men man ser ändå att det är samma kyrka. Idag såg jag att det stod en stege lutad upp mot taket inne i ett hörn av byggnaden och jag blev mycket överraskad då jag kunde skönja en stege på exakt samma ställe i filmen från 37. Den som tittar noga på bilderna ser säkert detta.

No comments: