Tuesday, April 27, 2010

Då och nu

Något som fascinerar mig mycket är att titta på bilder från samma plats men med ett stort antal år mellan fotograferingarna. Jag fick tillfälle till ett sådant montage idag när jag stannade till vid S Härene kyrkoruin. För övrigt en av de vackrare dito jag känner till, där den ligger på sin gamla ättehög vid Nossans strand.

Denna kyrka brann ner efter ett åsknedslag 1905 men redan 1893 hade den kände folkhögskolerektorn Sanfrid Welin varit där och tagit bilder både på in- och utsidan av kyrkan. Så har nu även jag gjort och jag tror mig ha letat upp nära nog exakt samma plats för mitt fotografi som den där gamle Sanfrid stod när han tog sin bild.

När man ser den vittrande gråstensmuren idag är det svårt att tänka sig att den en gång sett ut som den gjorde på vänstra bilden, men så är det. Det är alltså 117 år mellan de två bilderna nedan.

2 comments:

e said...

Jag tror jag är trött. Jet lag eller nåt. Läste alltför snabbt, tittade på den högra bilden och tyckte att "ja, det där ser verkligen gammalt ut, den bilden måste vara tagen för länge sedan" emedan den vänstra såg ny och fräsch ut. Ejoråsåatteh, jag är nog lite blond trots allt.

Alf said...

JAg borde ha tagit min bild en mulen dag för nu blev det alltför skarpa kontraster mellan mörker och ljus och det gick inte att trolla bort i photoshop