Wednesday, August 30, 2006

All glädje utan palt är konstlad glädje

Dessa kloka ord myntades en gång av den store filosofen och tänkaren - nåja - Thorsten Ehrenmark. Fast i hans originaltext är det rotmoset som är orsaken till den ändlösa glädjen.
Jag lagade palt i måndags. Det vart dåligt med lunch pga transport mellan Strömskolan och Fuxerna så jag kände hur svälten slet i mina inälvor när jag for hem. Då kom det för mig såsom en ljungande blixt från en klarblå himmel - Palt! Och eftersom tanke och handling är ett hos mannen rusade jag in i min butik, köpte potatis och rimmat fläsk samt skyndade hem. Där rev jag strax potatis i små flisor, blandade med lagom mängd vetemjöl samt knådade ihop till en smidig och lätthanterlig deg. Under tiden skar jag fläsket i små tärningar och stekte dem. Ack, vilken ljuv musik är icke ljudet av fläsk som muntert sprakar i panna.
Jag tog nu strax upp en skedfull fläsk som bakades in i en bit deg till en vackert rundad bulle av lagom storlek. Det blev till slut åtta paltar som kokades i lättsaltat vatten, tills de kändes färdiga. Då slevade jag upp tre av dem på ett fat, toppade med en klick riktigt smör och la en rejäl klick lingon bredvid. Smöret rann i gyllengula feta rännilar över paltens yta och samlades i en liten läcker sjö på tallrikens botten.
Sedan njöt jag. Skar palten i lagom bitar, doppade dem i smält smör och la över en klick lingon. Till detta en sval öl och en, men bara en droppe av Piratens bäska droppar. Ty - även njutningen skall ha måtta.

2 comments:

vstk said...

jag har inte kommit mig för att läsa här på ett tag (har varit fullt upp med festifix - f ö lyckad fest! - och annat). Men idag läste jag och jag kan inte låta bli att undra om inte detta inlägg var en direkt uppmaning till mig att skriva en kommentar. Fläsk som sprakar i pannan och rinnande smör…huga:-)

Tack igen för halsbandet, tycker jättemycket om det!

Alf said...

Det var inte bara till dig. Det var en hyllning till alla gormander - världen runt!