Wednesday, June 10, 2009

Barndomsminnen

Idag fick jag till ytterligare två bilder från barndomens sommarland i Remmene och jag börjar tro att det kanske kan bli den bildserie, som jag så länge tänkt skapa. När vi var på Lars Larins utställning på Valdemarsudde i vintras såg jag hur han gjort bilder från sina somrar på en bondgård i Värmland. Då tänkte jag att om han kan så kan väl jag? Vadå hybris???

Här är först en bild helt ur minnet, som visar en kaffepaus i höskörden, nere vid det som vi kallade Myra Lagård. Den hade från början byggts av Karl i Myra och det hade funnits ett bostadshus också, men det var borta redan på femtiotalet. Nu är även lagården borta sedan länge.


Den andra bilden bygger på ett foto jag tog en morgon runt 1960, i motljus, ut mot Frosts ägor. Där fanns det sedan "urminnes tider" eller åtminstone sedan skifteskartan 1860, en liten torrmarksäng med några stora stenbumlingar. Olle brukade haga in en liten bit varje sommar så att kalvarna fick gå på grönbete för sig själva.

Även denna lilla markbit är numera bortrationaliserad. Stenarna sprängda till damm och markbiten uppodlad tillsammans med all mark runt omkring.

2 comments:

India said...

Ja Valdemarsudde är kanske ett mål men varför inte börja med en utställning i någon av våra bygdegårdar Remmene / Fölene. Det skulle vara roligt. Vi har ju varje år i Fölene en vecka med vad vi kallar för "sommarkyrka" runt nationaldagen då det är lite olika framträdande i kyrkan, kvarnen och på "Matsa Loge" på Västeräng och så i bygdegården. Då brukar vi ha utställning i bygdegården samtidigt. I fjol hade vi brudklänningar genom 1900-talet. I år blev det inget eftersom kommittén inte skulle ha mer än nationaldagen i bygdegården men till nästa år kanske vi kan få se lite mästervärk av herr´n.

Alf said...

Tar ni emot amatörer så:-)
Kan ju vara kul med ett mål.