Saturday, June 06, 2009

Nationaldagen

Årets nationaldag firades med att ta emot lillasyster på traditionell storstadsvisit. Vi brukar besöka traktens sevärdheter och i år ställde vi kosan mot grannstaden Sigtuna, Sveriges äldsta stad, med en storgata, som följer samma sträckning som den gjort sedan Olof Skötkonungs tid.

Att det råkade vara Sveriges nationaldag idag visste vi, men hade inte reflekterat närmare över. Det hade däremot Sigtuna hembygdsförening gjort och plötsligt befann vi oss mitt i ett riktigt djupsvenskt nationaldagsfirande med flaggor, spelmän och körsånger.


Sigtuna följer med sin tid och hade ett tydligt mångkulturellt inslag i sitt firande. Man hade nämligen besök av sin norska vänort och norrmännen deltog frejdigt med flaggor och nationaldräkter.

Även vi var lite mångkulturella och avslutade dagen med besök på en kinesisk restaurang innan vi for hem och såg en repris av Pistvakt. Nöjda med vår dag.

1 comment:

India said...

Ja om vi ska få någon riktig ordning på vårt nationalsdagsfirande så får vi nog ta hjälp av norrmännen! Här i Fölene firas varje år med flaggmarsch, kyrka, talare och tårta i bygdegården som avslutning. Ibland drar jag på mig min bygdedräkt och travar med i flaggmarschen men inte i år eftersom min son beslutat sig för att fira sin födelsedag just den dagen. Han fyller egentligen år på måndagen men då skulle han på utflykt med skolan, så morsan får anpassa sig.