Friday, June 12, 2009

Kallaste juni på 50 år

Intet må hindra mig från att tillbringa en dag i stugan, men hela dagen idag har vädergubbarna sagt att vi just nu upplever den kallaste junimånaden på femtio år. Det märks. Inte för att jag klagar på temperaturen. Det är lättare att skydda sig mot kyla än mot värme, men när regnet skvalar så är det inte roligt att sitta ute på däcket och njuta sitt kaffe.

Fast vår lilla stuga blir fort varm om man tänder ett par stearinljus. Jag drog mig inomhus och med fotogenlampa som belysning kunde jag åter avnjutit en dag i splendid isolation. Schemat är inlämnat till höga vederbörande och i väntan på domen fortsatte jag med mitt målande.


Vår väninna C var här igår med ytterligare några vänner från Levande Verkstad. Hon talade då om hur hon stått ute i Grisslehamn, vid Albert Engströms ateljé för några veckor sedan och tittat ut mot Ålands hav. "Bättre än så har kan man inte ha det" hade hon känt då och så känner jag ofta när vi sitter där ute vid vårt lilla hus.

Dagens bild kommer från ett foto och handlar åter om höbärgning. Grannen Elof med två barn, Lars och Gun, från sommartorpet i bakgrunden. Elof var en fascinerande människa och en stor trädgårdsälskare som beskar äppleträden i socken. Han hade alltid ett leende på läpparna och mellan dem rann ständigt en brun snusstråle. Elof är en av de människor jag saknar från barndomslandet.

No comments: