Monday, November 21, 2011

55-årsdag

I helgen har vi firat födelsedagar. A blev 55 och kompisen C blir 51 om ett par dagar. Detta slog vi ihop till en trerättersmeny i lördags kväll. På alldeles nyinköpt porslin serverade vi först grön ärtsoppa med crême fraiche och löjrom. En rätt som till och med dög åt Daniel och Viktoria på deras bröllopsmiddag. Jag har aldrig ätit detta, vad jag vet, men det var mycket gott.

Ugnsstekt kalkon har jag däremot erfarenhet av, både som kock och ätare. Den stod alltid på juldagsmenyn hemma på Eriksgatan och nu fick den bli huvudrätt hos oss. Köttet smakar bra, men allra bäst är, som ofta, såsen. Kalkonen fick vara ersättare för den gås vi tänkt fira en försenad mårtensafton med. Gåsar är dock svårfångade och jag vet inte om jag känt skillnaden om vi verkligen hittat en.

Om vi alltså missade gåsen så fick Skåne vara med i desserten som blev skånsk äppelkaka. En ganska mäktig rätt med lite udda smak men den fungerade fint som avslutning. Sedan var det bara att försjunka i soffan och försöka hålla liv i en konversation, när man allra helst hade velat ta en liten tupplur på maten.

No comments: