Thursday, October 29, 2009

Vridbröd

Härförleden nämnde jag något om vridbröd och en fråga om detta dök upp. Jag har glömt besvara den, men efter att åter ha bakat dessa läckerheter kommer här både bild och recept. Recept förresten. Det handlar mest om handhavandet.

Man gör en mycket lös deg på mjöl, salt, jäst och vatten. Jag brukar ta ett pkt jäst till 8 dl vatten, men det går lika bra med ett halv paket. Tillsätt 3 tsk salt och sedan så mycket vetemjöl så att degen blir alltför kladdig för att hanteras på bakbord, men inte direkt rinnande.

Jag använder kallt vatten och låter degen jäsa ute över natt. Gärna en vinternatt. Sedan slänger jag upp den på ett rikligt mjölat bakbord och skyfflar ihop den till en samlad hög med hjälp av degskrapa. Jag brukar skära loss lagoma småbitar, forma dem till avlånga degbitar (med mjöliga fingrar) och vrida dessa till en spiral för att klumpen inte skall flyta ut under jäsningen.


Bröden behöver bara jäsa vidare ett tiotal minuter och sedan skall de in i ugnen, ganska högt upp och på högsta värme. Själv har jag 275 grader men har med framgång bakat i 300 också. Efter 10-15 minuter, beroende på hur brynt man vill ha brödet, är det klart och avnjutes färskt med ost och smör. De som inte går åt direkt får kallna under bakduk för att inte bli alltför knapriga.

2 comments:

Lars Thim said...

Familjen är i bakartagen och det börjar rycka lite i den lille bagaren... Ja, jag menar alltså att det skulle vara roligt att göra ditt vridbröd. Jag får sätta en deg helt enkelt!

Alf said...

Gör så! Det blir ett bröd mycket kort livslängd.