Monday, November 06, 2006

En oherrans massa frisk luft

Tredje dagen i Pregnin och jag har beställt liten cykeltur på landet ty stadens flärd och bjäfs fick jag nog av i torsdags. Efter en lugn morgon med en överdådig frukost trampar vi iväg mot Erikas jobb och jag får klart för mig att hon inte håller till vid "huvud-CERN" utan på en sidoanläggning, närmare sin bostad och beläget helt och hållet inom Frankrike. Vi går genom en lång korridor och står så vid en dörr med hennes namn. Innanför den finns några datorer, som hon delar med sina två arbetskompisar. Just nu står datorn och simulerar något. En massa siffror tickar fram och de gör det tydligen på rätt sätt så Erika är nöjd.

Vi fortsätter ut på landsbygden och trampar fram på släta asfalterade cykelvägar tills vi kommer till en liten stad där Voltaire är den stora sevärdheten. Staden har t.o.m. fått sitt namn av den store upplysningsfilosofen och heter numera Ferney-Voltaire. Hans hus är stångt för säsongen, men det ligger mycket pampigt i en parkliknande trädgård. Vi ger oss alltså ner till den lilla stadens centrum och gör där ett riktigt fynd. En stor marknad där stånden är fyllda av frukt, grömsaker, ostar, skinkor och korvar. Man skall precis till att stänga för dagen men vi hinner gå runt och se på allt överdåd. Vi handlar lite till kvällsmaten och cyklar sedan vidare.


Färden går genom ren landsbygd men plötsligt får vi syn på en gigantisk stormarknad av den typ vi är vana vid hemifrån. Med den skillnaden att i Sverige ligger dessa anläggnignar intill stora städer. Erika förklarar att här i Frankrike är landsbygden mer tätbefolkad än i Sverige och alla har bil så dessa anlägningarna kan ligga var som helst.


Nu är det hur som helst dags att stäva hemåt igen och vi är snart tillbaka i det vita huset där det är gott att avsluta med en jakutzi och en stunds vila. Frisk luft är lite hårdsmält ibland och kroppen ligger gott i horisontalläge ända tills Erika ropar att kvällsmaten är klar. Vi låter oss väl smaka av ostar, bröd,, oliver och lufttorkad skinka och tiden flyger fram tills det plötslitg blir mörkt. Verkligt mörkt ty strömmen har gått i området och vi kryper till kojs i stearinljusen sken.

1 comment:

Anonymous said...

Jag måste bara i vild protest skriva att CERN Prevessin (FR) icke desto mindre är en sidoanläggning till CERN Meyrin (CH). Vilken som kom till först kan jag inte helt säkert svara på, men jag tror det var Meyrin. Oavsett vilket, i och med starten av den nya acceleratorn LHC så är de viktigaste funktionerna (läs, nya kontrollrummet) flyttade till Prevessin. Geografiskt är faktiskt inte skillnaden så stor heller, undrar om inte Prevessin nästan är större. Bör väl dock tilläggas att denna yta fylls av skog och stora verkstadshallar där man på Meyrin istället har kontor. Så att administrativt centrum ligger i Meyrin är kanske odiskutabelt men alltså…sidoanläggning…pfft:)