Monday, December 21, 2009

Islyktor

När jag ser väderrapporterna inser jag att i år kan även mina sydligare läsare skapa islyktor. Eftersom ni förmodligen inte ens tänkt tanken kommer här en inspirerande beskrivning. Man tager en plåthink - Plasthinkar fryser sönder – och fyller den med vatten. Ställ ut den i iskalla natten och låt den stå där tills ni orkar stappla upp och tömma den nästa dag.


Borra då upp ett ljusstort hål i mitten av islyktan samt ett litet lufthål längre åt sidan. Vänd hinken upp och ner över lämpligt avlopp och töm den på ofruset vatten. Låt därefter hinken stå en stund i rumsvärme och försök därefter skaka ut lyktan ur hinken. Håll händerna beredda att ta emot islyktan så den inte dimper ner och krossas mot golvet.


Bär slutligen ut lyktan i snön, ställ den upp och ned och borra upp ett nytt hål i det som nu är lyktans topp. Detta går lättare eftersom isen oftast är mycket tunnare där. Hålet måste vara så stort att man kan sticka ner handen och fästa ett ljus i lyktans botten. När det väl sitter någorlunda fast sticker du ner en brinnande tändsticka, för den mot ljusveken och vips! Du har gjort dig en vacker islykta att lysa upp den kalla vinternatten med.

1 comment:

Anonymous said...

...så förstår då alla grannar att ni har kommit på plats igen. Det är nog få som har ett sådant sinne för effekter vid juletid, há det så gott och hälsa alla//syster e