Saturday, December 05, 2009

Julmarknader

Så här års är det julmarknader i var och varannan lada. Idag har vi avverkat två lador medan vi hoppade marknaden på Stortorget i Gamla Stan. En gång i tiden var det en dröm att få komma dit men efter att ha gått där några gånger och lärt sig att det är samma krukor, brända mandlar, korvar och järnsmiden som i fjol så for vi i stället till Överjärva Gård i norra Solna. Där ställer privata hantverkare ut sina alster i unik småskalighet. De tomtar och träskedar som finns där kan man inte köpa någon annan stans.

Från Överjärva for vi till Steninge Slott mellan Märsta och Sigtuna. Även där är det sig likt från år till år, men överflödet av tomtar och stearinljus skapar ändå lite stämning. Och jag fick köpt de tre maffiga kryddkorvar, som jag brukar köpa varje år. Plus en ny lackstång. Riktiga brev ska förseglas med lack.

Dagen avslutades med knäckkokning i mikrovågsugn och den blev precis lika bra som den jag fordomdags kokade i timmar innan den vart hård nog. Nu gäller det bara att varna alla som får smaka den att de skall akta sina plomber.

4 comments:

India said...

Kolor är förargliga, har fördärvat ett antal av mina dåliga tänder på sådana. Nåja vad bra att du fick tag på lite korv, ingen jul utan korv. Hinner du hitåt någon gång kan du ju titta in eller firar du jul i östra delarna av Sverige? Vi kan ju fördjupa oss i lite släktforskning någon dag annars om du hinner, men du har väl jullov eller?

Alf said...

Skam till sägandes har släktforskandet fått träda åt sidan fullständigt denna höst. Skolan har tagit alltför mycket tid. Tyvärr så mycket att jag nog inte hinner iväg till dina trakter före nyåret. Och juoen firas i Lappland där snön redan ligger djup och stämningsfull.

India said...

Förresten, ditt brödrecept var perfekt. Dottern och jag är begeistrade. Hade hon fått sin vilja igenom hade det blivit bak var och varannan dag men se gamla morsan orkar inte med att baka på morgonen före jobbet så det får bli till helgen igen. Tack för receptet.

Alf said...

Mycket roligt att höra!