Tuesday, February 23, 2010

Whiskeyprovning

Andra dagen på Irland blev regnig och blöt. Inte bara utvärtes. Efter väl förrättad frukost på ett närbeläget näringsställe drog vi oss mot järnvägsstationen och tog tåget till Midleton. En liten stad ett par mil öster om Cork.


Den är känd som den stad där Jamesons whiskey destilleras sedan ett par hundra år tillbaka. Jag hade tagit för givet att det bara skulle vara vi två, som en tisdagftermiddag i februari gick med på en runda genom anläggningen, men vi var faktiskt omkring tjugo stycken som mötte upp. Det vi fick se var den gamla fabriken som pietetsfullt bevarats som industriminne medan den nya datorstyrda fabriken inte tillät besökande utan bara kunde ses utifrån.

Men det vi fick se var fullt tillräckligt. Bildspel, modeller och en kunnig guide gav en mycket tydlig bild av hur whiskey tillverkas och nu vet jag följande:

* Det var irländska munkar som lärde skotarna att göra whisky

* Kornet som skall bli irländsk whiskey värms upp i rökfri miljö till skillnad från den skotska som har en arom av rökt torv.

* Irländsk whiskey destilleras tre gånger till skillnad från skotsk (två gånger) och amerikansk (en gång).

* Färgen kommer av att whiskeyn lagras i ekfat och på bilden syns från vänster whiskey som lagrats i 0, 3, 7, 12 resp 18 år.


Efter rundvandringen var vi åtta frivilliga som fick genomgå en provning av amerikansk, skotsk och irländsk whiskey och faktum var att det fanns tydliga skillnader. Den amerikanska gick bort direkt och den irländska hade faktiskt en mjukare smak än den skotska så den blev det, som slank ner i väskan ute i butiken efter visningen. Dessutom fick jag ett vackert diplom som intygar att jag numera är legitimerad whiskeyprovare:

4 comments:

Anders said...

Men du fick inte lära dig att på Irland är det Whiskey, inte Whisky? :)

Anonymous said...

Ja, ja ...

Eva said...

Ska bli trevligt att få provsmaka denna irländska vara

e said...

Anders >> My sentiments exactly;)