Friday, December 02, 2016

Hur man tänder en stormlykta

Idag fick jag en alldeles vanlig och fin dag ute i stugan. Jag for dit vid tiotiden och började med kaffe och lussekatter. Sedan kändes det bara skönt att sitta och titta ut mot den snöiga skogen och alla mina småfåglar.


Då såg jag plötsligt en objuden gäst tränga sig in i den ekorrsäkra fågelautomaten - en ekorre. Jag erinrade mig ett tips från ett radioprogram i fjol. Man skulle blanda in cayennepeppar i fröna. Ekorren klarar inte det, men fåglarna känner inte av denna starka krydda.


Och se. Det fungerade. Ekorren var strax tillbaka men efter endast ett ynka frö försvann den och fåglarna kunde fortsätta picka i sig solrosfrön. Jag fortsatte då med min läsning ty jag hade hittat en mapp med en massa årgångar av Nossebro Hembygdsförenings årsskrift. Tidigare har jag bara tittat på bilderna men nu läste jag också texten och den påminde mig om människor och händelser jag trodde att jag glömt för länge sedan.


Jag ville gärna vara kvar tills det mörknat för att ta lite fina ljusbilder men eftersom jag inte dragit upp elström idag så gjorde jag i ordning svärfars gamla stormlykta, som jag fick i julklapp för några år sedan. Jag bytte glödstrumpa och tvättade glaset. Pumpade upp tryck och förvärmde gasen och efter lite flammande lågor lös plötsligt strumpan med en styrka som gjorde det omöjligt att titta in i den.

Jag gick och hämtade en kraftig krok, som jag satte fast i en takstol varpå jag hängde upp lyktan. Den lyste upp hela rummet vilket syns tydligt på bilden nedan.


Sedan tog jag mina adventljusbilder och for hem. Anders hade sagt att han skulle bjuda på middag ute ikväll och det gjorde han. Vi samlades på kinakrogen i centrum, som fick så fint beröm, när den öppnade. Där åt vi oss rejält mätta varpå vi for hem och såg dels Idol, men framför allt På spåret. Det var roligt idag för vi vann med 34 poäng och det var jag som plockade de flesta poängen....

No comments: