Sunday, December 23, 2012

Noll grader Fahrenheit



Dan före dan och nu vet jag vad 0 grader Fahrenheit innebär. I alla tider har O° F = -32 °C varit ett uttryck i en matematisk tabell.  Så icke längre. Nu vet jag hur det känns om fingertopparna när man går ut i alltför slitna handskar i O° F. Och jag vet hur det känns om huvudet när man bara ska ut en liten stund och struntar i att plocka ner luvan från hyllan.

Det var svalt i huset i morse trots att elementen kämpade för allt de var värda för att hålla temperaturen uppe. Det är bara det att inte ens i Norrbotten klarar väggarna att stå emot sådan här kyla. Vi började med att tända ett stort antal stearinljus och då fick vi snart upp värmen  i rummen igen.
En kyrkogård i lappmarken i det bleka gryningsljuset

Jag var lite orolig för hur bilen hade klarat natten och traskade ut och satte mig på ett säte som var så kallt att det var stelt. Vid första försöket hostade bilen och la av. Andra försöket suckade den – och la av. Då la jag av och väntade en liten stund varefter jag gjorde ett tredje försök. Lät nyckeln ligga kvar i startläge och motorn hacka och stöna och plötsligt fick den fatt i en tändande gnista och med ett förtvivlans ryck drog den igång hela apparaturen. Det kändes skönt och jag sände en tacksamhetens tanke till Mats Riesels Bilverkstad som sköter servicen på den lille röe. Han hade hällt i tillräckligt med glykol!

Inte ett spår av något tåg
 Jag lät bilen stå ett bra tag och tog sedan en liten rundtur i byn. For bort till kyrkogården och tog en bild i det bleka gryningsljuset varefter jag for till stationen där inte ett endaste tåg synts till under dagen. Trafikverket vågar inte släppa ut dem på linjen utifall att de skulle bli stående. 


Ett dignande kaffebord i vardande
I övrigt har dagen ägnats ett dignande kaffebord som ställdes fram till besökande kusin med familj. Vi pausar i viktväktandet för det är ju bara jul en gång om året och ibland måste man ju få släppa loss. Erfarenheter från San Francisco och Paris säger att det inte är så hemskt farligt så länge man undviker godis, mellanmål och kaffebröd. Just detta har vi inte undvikit denna den första dagen så där får vi bättra oss.

Jag har också roat mig med att gå igenom gamla diabilder från A:s barndom och gjort fynd som lockat fram många glada skratt och trevliga minnen.

1 comment:

Alf said...

Sedan jag även skrivit om detta på mitt nördforum får tåggalningar, var det en messerschmitt som påpekade att 0 F bara är -17,7 C medan däremot 32 F = 0 C. Skit samma. Här är jävligt kallt om nosen!