Sunday, December 26, 2010

Julen 1941

Mors julfirande 1941 var i rätt mycket likt det vi syskon upplevde som små i Nossebro på femtio-sextiotalet. Man åt, umgicks och åt ännu mer. Dock såg man inte Kalle Anka. Stugan var ju trång och syskonen många så mor börjar dagens anteckning med att berätta var alla sovit någonstans. Att ligga två i samma säng var något helt naturligt och ett sätt att bevara värmen lite bättre. När jag nu talar med Lisa om hur det var förr så är detta något hon ibland tar upp. Hur otäckt det var att gå upp i ett utkylt rum för att fort få eld i spisen.

Julaftonen 41 var nog extra kall för nu började det snöa på morgonen och snöandet tilltog under dagen. Hon nämner två måltider, middag med dopp i gryta i köket samt kaffe i salen. Senare på kvällen blev det lutfisk och potatis samt fotografering! (Jag erinrar mig att jag sett ett inomhusfoto som mycket väl kan vara taget vid detta tillfälle. Skall se om jag hittar det.).

Julgranen kläddes under förmiddagen och då fick mor också cykla fram och köpa tändstickor. Under högtidliga former tände man sedan ljus och julgran i samband med lutfisken på kvällen. Tydligen var inte tända stearinljus något som förekom i vardagslag eftersom hon nämner det extra.

Syster Svea fick agera tomte och mor nämner tacksamt sina julklappar som alla tycks ha varit mjuka: Mössa, Handväska, Halsduk mm. Fast en bok fick hon nog också för hon avslutar med att berätta hur hon ligger och läser en roman som heter ”Weekenddramat”. Förmodligen kunde man ha firat en betydligt sämre jul detta år.

No comments: