Monday, December 06, 2010

Julförberedelser 1941

Mor hade det lite kämpigt med sin städning. Igår, när hon kom till skolan gick det inte att öppna dörren. Hon hade med sig två nycklar men den ena vred hon av. Till all lycka dök det upp två karlar på vägen. Den ene hade ett gevär över axeln och hade varit ute och jagat och nu lyckades han få upp dörren med den andra nyckeln så att mor kunde städa.

Annars har dagarna ägnats åt att ta vara på grisen som togs av daga den andra december. Man har saltat in kött och man har gjort press- och rullsylta, korvamat och rivit lever. Levern blev till leverkorv och de gjorde även lungkorv! Låter inte något vidare, men allt togs tillvara. Igår eftermiddag var mor framme hos slaktare Stakeberg med kött, som skulle malas.

Det har varit lite torrt men i förgår regnade det och mor konstaterar att det är bra att vatten samlas i slussarna för då blir det el tillräckligt. Det har dock inte kommit någon snö ännu.

Idag, för 69 år sedan, hände dock något märkvärdigt. Syster Britta kom hem till Åsen och när hon tog av handskarna sågs där en gyllene ring blänka på ringfingret. Hon hade äntligen, efter tio år sällskapande, förlovat sig med sin Harald. Nu gick det lite fortare och i torsdags var jag och uppvaktade äldste sonen Karl, som fyllde 67 och föddes redan 2 år efter förlovningen.

Det vart hur som helst stor uppståndelse och mor cyklade fram till stationen och köpte kakor på caféet. Ja, det fanns alltså café i lilla Remmene också. Dessutom två speceriaffärer men i ingen av dem fanns det nya numret av tidningen Se.

Britta åkte upp till Hudene efter kaffet, men senare kom nytt främmande därifrån. Syster Signes fästman Stig kom på besök. Han bor i Hudene och jobbar som eldare på Vänersborgsbanan.

2 comments:

Anonymous said...

Men hallå! kusin Karl, som föddes redan två år efter förlovningen, vad är det? Du föddes bara fem månader efter dina föräldrars giftermål, det var mer "redan" om man säger så...särskilt på den tiden. Det var ju du som var orsaken dryftade modern en gång...vill minnas att det var på guldbröllopsdagen.
/sysM

Alf said...

Ja just det, den dagen jag glömde...