Sunday, December 26, 2010

Några gamla bilder

Det slår mig plötsligt att vi kanske inte är så många, bland denna bloggs läsare, som minns hur det såg ut på gården vid den tid då mor skrev sina dagböcker. Därför kommer här tre bilder, alla tagna på vintern – kanske rentav juletid, för att ge en uppfattning om hur det kan ha sett ut på julaftonen 1941. Bilderna är visserligen tagna på femtiotalet, men inget väsentligt hade ändrats från det att dagboken skrevs.


På den första bild ser man boningshuset från sydväst. Fotografen har stått nere bland äppelträden i trädgården. Man ser verandan som nu är helt borta och närmast kameran ligger vardagsrummet, eller salen, som mor säger. Interiört är den oförändrad medan utsidan naturligtvis ser helt annorlunda och mycket bredare ut.


Nästa bild visar hunden Jerry på sin sten, där han alltid stod på post för att kolla läget fram mot stationen. Visserligen födde Jerry regelbundet valpar, men kallades ändå alltid han. Namnet kom från musikern Jerry Högstedt vars namn Olle råkat höra på radio när han fick hunden 1953.
Det viktiga på bilden är dock den lilla stugan i bakgrunden, kallad Mandes, efter morfars syster Amanda som bott där innan hon flyttade ner till dottern Helga i Myra. Nu var det i denna stuga Olle bodde. Jag har ett bestämt minne av att morfar köpt stugan, efter någon åldring (ev Sölt-Johan), och transporterat ner den hit, men Lisa minns inte annat än att den alltid hade stått där. Den revs 1964 i samband med renoveringen av stora huset.


Sista bilden visar en konfliktladdad situation och är tagen från kökstrappan ner mot ladugården. Till höger anar man jordkällaren och till vänster den lilla gräsplätten utanför föräldrarnas sovrum, det som Olle sedermera övertog.

1 comment:

India said...

Oj nu var det länge sedan jag var inne hos dig och läste. Här fanns mycket att ta igen. God fortsättning får jag önska dig och dina nära o kära. Har inte riktigt hängt med på det här med dagboken från -41 men det låter väldigt intressant. Själv har jag haft möjlighet att följa min farfar från -39 och fram till slutet av 70-talet genom hans dagböcker. Väldigt intressant men inte så mycket skrivet som din mor har gjort. Roligt att du åkte på piratensällskapet i Lund. För övrigt firas väl slaget vid Lund den 4 december oxå? Lund är en trevlig stad om man inte har bil för då är den stört omöjlig! Ser fram emot fler historier från dagboken och bilder. Det tycker jag är så roligt.