Monday, April 04, 2011

Människans vanmakt

Tro för all del inte att jag stångat huvudet blodigt mot de pedagogikens portar som kommungubbarna låser lika starkt som de låser skattkistan. Nej, det här är en TV-serie, som min Selma såg i sin ungdom och som hon ofta talat om. Det var något jättebra japanskt och jag har ibland gjort vissa försök att ta reda på vad det kan ha varit hon såg.

Idag kröntes dessa efterforskningar med framgång. Jag är med i en grupp på Facebook som heter Öppet Arkiv där man kan fråga om sådant som en gång för länge sedan sänts på TV. Jag slängde in en fråga om Människans Vanmakt i förmiddags och på bara någon timme fick jag veta att detta var en serie som sändes i åtta avsnitt 1968 och som byggde på en bok av den japanske författaren Junpei Gomikawa med den engelska titeln The Human Condition.

Jag googlade på den och det verkar ha varit något ganska märkvärdigt. Den fanns också att köpa på DVD för 80 USD om man vill göra sådant. Jag tror mig dock ha funnit den gratis på annat håll och ser nu fram mot tio timmar japanskt drama, textat till engelska.

I övrigt har dagen varit bra. Åttorna är på prao och för en gångs skull tycker jag det är synd att jag har så få åttor i år. Bara två lektioner. De ligger dock så till att jag får en maffig sovmorgon i morgon och därför kan jag frossa i kyrkoarkivalier lite extra länge ikväll.

6 comments:

Anonymous said...

Vad jag blir avundsjuk, jag såg denna serie 1968, det var bland det bästa jag någonsin sett på TV.
Hoppas du tyckte om den;))
MVH
Eva

Anonymous said...

Yaap! Den var RIKTIGT BRA! Var hittade du den... "för en billig penning"?
Jag bara Måste se om den!... "michiko..." á den var stark!
TACK! för tipset jag har sökt tidigare men ingen träff.

Stefan

Anonymous said...

Hej, såg den också , har ett starkt minne av den.
Frin och jag pratade om den så sent som igår..
Var hirradecdubden på nätet?

Med vänlig hälsning,
//Dagge

Alf said...

Dagge! Maila mig på alf48 snabelA yahoo.com

DeBaly said...

Hej! Här kommer jag, sex år efter ditt inlägg och förstör alltihop. :)

Det är nämligen så att "Människans vanmakt" har filmats två gånger, den som vi såg på TV och fick hela svenska folket att engagera sig i den medmänsklige Kajis öde. Och sedan den filmversion som du nämner som numera t o m finns på Blu Ray och kostar cirka 400:- att köpa på t e x Amazon.co.uk eller ebay.co.uk.

M a o, om/när du såg filmen och kände bara delvis igen dig, har det sin förklaring då det handlar om samma story, men två olika inspelningar/tolkningar.

Med vänlig hälsning
George

Unknown said...

Mycket bra serie.Hoppas att jag kan se den igen.