Sunday, September 23, 2012

Alcatraz

 Fredag eftermiddag i bukten.

Dagens mål - Alcatraz, den gamla fängelseön, mitt ute i bukten

Jag undrar vad det är som gjort just Alcatraz så känt. Även en liten nybliven sjua på högstadiet känner till namnet trots att fängelset bara var igång i drygt trettio år och trots att siste fången lämnade ön 1963. Kanske är det för detta att de som inte skötte sig i samhället kom i fängelse och de som inte skötte sig i fängelse kom till Alcatraz. Här fanns de mest ondskefulla och ökända fångarna även om jag personligen bara hade hört talas om Al Capone innan jag var här.

Fängelsebyggnaden på närmre håll
Dessa fakta och många fler förmedlades oss genom de hörlurar vi bar med oss och som talade om precis hur vi skulle gå genom byggnaden. Överallt fanns det en spännande historia att berätta så när vi stod inför de celler och andra utrymmen som berättarrösten talade om, blev det hela till verklighet på ett så tydligt sätt. Det är slående hur gapigt och bulligt det är på de platser vi besökt hittills men här på Alcatraz rådde tystnad. Alla traskade omkring med hörlurar och när vi var klara med vår rundtur gick vi ytterligare ett varv och tittade på sådant som inte tagits upp av berättaren.

Ovanligt tyst för att vara i USA. Alla bär ju hörlur
Så här såg det ut i cellerna.
Bloggaren själv testar känslan innanför gallren
Matsalen. Fängelsets farligaste rum. Här hade ju alla kniv och gaffel
San Francisco. Så nära och ända så ouppnåeligt för fångarna
  
Så det här blev en minnesvärd dag och vi - jag och ungdomarna - kom tillbaka till morföräldrarna, som tagit hand om Skruttet, med mycket att berätta. Först tåg vi dock, efter fyra vagnars väntan en tur in till Union Square för att stilla den värsta hungern på Cheescake Factory, högst upp i Mayces.
Syskonbarnen stirrar hänförda på vad stället hade att erbjuda
Som till exempel denna läckerhet
Själv frossade jag loss på en chokladmousssetåra. Faktiskt det enda kaffebröd jag åt under resan
Här upp på högsta våningen låg man före sin tid och julskyltandet hade redan satt igång med fantastiska amerikanske julprydnader

Tomtarnas vaktparad i startgroparna
Det syns knappt hur grön och grann granen är
Dagen avslutades med en härlig fiskrätt på en mexikansk restaurang som inte hade wifi den heller. Däremot god mat och det kanske ändå är huvudsyftet med en restaurang. 

Kvällens restaurangbesök knäckte lille skrutt som somnade ifrån alltihop

Denna läckra skapelse föreställer Dagens fisk och smakade lika gott som den såg ut

No comments: