Sunday, September 23, 2012

Spaceshuttle

Fredag vid bukten

Ibland ska man ha tur som en tok. Just denna fredag, i just denna vecka, i just denna höstmånad är det bestämt att USA:s sista rymdskyttel skall pensioneras på ett museum. Inför detta bjuder NASA på ett ärevarv över Kalifornien eftersom det var här den byggdes.

När vi först kommer ut till piren är där ännu ganska tomt
Skrutt vågar sig därför på en vingligare väg
A och B plus en mängd andra strömmar till

Likt tusentals andra nyfikna drog vi oss därför ut mot viken på morgonen för att få se denna unika tilldragelse. Även A med nyanländ gäst, B, mötte upp och vi fick en timmes spänd väntan tillsammans ute på piren. Man skulle ha kommit redan vid kvart i nio men flygningen sköts upp en timme för att morgondimman skulle lätta och sedan sköts den upp lite till.

Skytteln syns ganska tydligt i diset över kullarna på andra sidan bukten
Här flyger den över Golden Gatebron
Vid kvart över tio hördes ett sus och ur diset i öst syntes en vit tvåvåningsfläck närma sig för att äntligen paradera inför våra kameror. En kille från Oregon gick fullständigt igång på synen. Han sa sig ha väntat hela livet på att få se skytteln i luften och han hade rest hit enkom för detta. Han tyckte det var orättvist att vi bara råkat få se det hela av en slump.

Här flyger NASA in ett extravarv, lite närmare publiken

När skytteln försvunnit drog vi oss in mot land och ja hade just packat ner kamera med teleobjektiv när de körde ett varv till och nu ännu närmare. Jag fick dock med även denna flygning på bild fast med min lilla mobilkamera. Sedan var det bara att dra vidare. Jag skulle ut till Alcatraz och måste vara vid pir 33 i god tid innan halv tolv för att hinna äta lite frukost innan färden ut mot ön.

No comments: