Wednesday, September 14, 2016

Äldre Västgötalagen

Denna dag var lika underbar som den igår. Det är en ren fröjd att komma ut i skogen, sätta på kaffet, duka fram kex och den där goda osten jag brukar köpa på Simply. Jag satt en lång stund och såg hur träd och buskar växte och kom på att jag även idag hade glömt köpa med mig fågelfrö. Herrar Nötväcka, Talgoxe och Blåmes försatt inte tillfället, att kasta arga blickar på mig.


Förmiddagen ägnade jag sedan fortsatta studier av äldre västgötalagen. Mycket är trista uppräkningar av olika saker folk kan ta sig för och vilka böter dessa ger. Men ibland blir det kul. Nedanstående sida tar upp vilka olika straff man får om man hugger av en man diverse kroppsdelar - näsa, hand, tumme, långfinger, öga m. Längst ner står det "Gällar man annan man han böte 9 mark för sår och 9 mark för skada". Det var det i särklass högsta straffet i den avdelningen. 


Till lunch passade jag på att inviga en gåva av mina lilla tös - en flaska dillkryddat brännvin. Till detta åt jag kokt potatis och stekt filé av kummel. Allt smakade mycket gott. Smakerna gifte sig som TV-kockarna brukar säga.


Under eftermiddagen satt jag sedan i vilstolen och testade olika funktioner på den kamera jag köpte till Anna i för tidig 60-årspresent i SF (men använder mest själv). En snygg effekt var bilder tagna i sepia.


En annan effekt, som tyvärr illustreras av en ytterst motbjudande bild, visar en i mitt tycke fantastisk effekt. Man kan ställa upp kameran och ställa in den så att den tar en bild när jag, som motiv, blinkar. Jag testade först på nära håll men sedan ställde jag upp kameran på bordet ovan och blinkade. Och se - det fungerade....


Jag har dock inte bara roat mig. En granne kom upp idag igen och nu med en björnbärsbuske, som hon gallrat bort. Jag planterade den vid vår gamla bod, inte bara för att den får stöd där utan för att det är den plats där solen lyser mest.


Jag fick stanna kvar ända till mörkrets inbrott idag eftersom Annas kör börjat och då brukar jag hämta henne. Det var mysigt att sitta där med tända ljus och se ut i skogsnatten. Nu sitter vi hemma och ser igenom ett par missade program på TV.

No comments: