Tuesday, December 24, 2013

Bastu i Norrbotten

Läget är ganska lugnt här uppe och det mesta verkar vara klart vad gäller julmaten. Dock hade vi inte gjort alla de småpresenter i form av tvålar som vi planerat så vi började dagen med att smälta, färga och gjuta glycerintvålar i ovala aluminiumformar. De blev riktigt fina till slut så dessa små gåvor skall nog uppskattas

Små fina småpresenter

Medan Anna höll på med tvålarna roade jag mig med att skotta rent gårdsplanen från ett ganska tunt lager snö. Det var inte så jobbigt utan blev till ett alldeles lagom motionspass. Fast det märks att det är kallare idag. När jag tog mitt webkamerafoto kl elva visade termometern - 14.

Torget i Murjek kl 11, -14 grader

Norrbottnisk gourmetmat
Till lunch idag blev det lyxmat. Plättar bakade på renblod och serverade med lingon och ett glas mjölk. Detta är så jäkla gott och vi försjönk båda i en alldeles lagom paltkoma efteråt. Vi lyckades häva oss upp ur den genom att gå och hämta posten och sedan ta en liten promenad runt byn. Franska postverket har skött sig väl och dotterns julbrev, som postades i torsdags låg i boxen idag.

Julbrevet kom fram i tid!

Klockan fem var det dags för bastu. I byn finns en allmän bastu som har öppet två kvällar i veckan och denna kväll var det gott om folk då. Samtalen rörde snöskotrar, vapen och ammunition med en sakkunskap som ligger långt över varje tänkbart lexikon i fråga. Dessa gossar kan sina modellbeteckningar och vet deras för- och nackldelar.


Vackert blått sken i skymningen

Resten av kvällen har vi slöat framför TV och dator i väntan på Paula som kommer med flyg ikväll och som hämtats av Anders nere på Kallax. Just nu är klockan fem i halv  tolv och biolen svängde precis in på gårdsplanen, upplyst av åtta vackra ljuslyktor.

No comments: