Sunday, December 01, 2013

Gospelkonsert

Det är inte ofta man kan se blommande pelargoner på första advent min i år har vädergudarna varit milda till sinnelaget och inte nupit dom i bladen ännu. Detta kunde jag konstatera i morse när vi trötta efter gårdagskvällens bjudning stapplade upp ur paulunen vid tiotiden. Det är skönt för skalder att få sova sa Fröding. Det är skönt för oss också.

Första advent och ännu inga tecken till förfrysning
Efter frukost begav vi oss in mot city för att komplettera julklapparna och där var julpyntat och fint. Över gatorna hängde sinnrika ljusdekorationer och i affärerna lockar fynden på köpare med de ena erbjudandet, mer frestande än det andra. Vi är, med ålderns rätt, ganska hårdhudade mot frestelserna och handlade bara sådant vi redan tänkt.

På Segelsgatan mellan Hötorget och Sergels torg
ser det så här fint ut
Och även Kungsgatan med sina Kungstorn är grant belysta
Anna skulle iväg till Korskyrkan och repa inför kvällens julgospelkonsert och då stack jag ut till ungdomarna i Högdalen och lät mig bjudas på kaffe och lussekatt samt skjujts tillbaka in till stan och konserten eftersom Paula också skulle dit. Även den äldste av grabbarna grus följde med trots att jag varnade honom och sa att det skulle bli skittråkigt. Det hanterade han väl genom att helt enkelt somna.

I Korskyrkan hallelujas det i högan sky
Jag har egentligen inte så mycket emot gospel. Det är en av de musikaliska grundpelare rocken vilar på, men gospelsångarna kan bli för mycket. En del ser ut att vara förrymda gogo-dansare, de flaxar med armar och ben och himlar högt i det blå under sin hysteriska lovsånger. Sedan skall körledare hela tiden dra in en massa religiösa floskler som stör tillställningen. Nåväl, en ljuspunkt var att de sjöng "White Christmas" och när de sjöng "Bereden väg" (Psalm 43 i den gamla riktiga psalmboken, så kände jag mig nästan förflyttad till fröken Bejres lektioner i folkskolan, när vi stod i bänkraderna,med tända ljus på bänklocken, och sjöng denna sång på lördagen före första advent.

Sist idag har vi packar en väska till mig och en till vovven för i morgon skall hon ut på sitt livs äventyr, men det vet hon inte om ännu....

No comments: