Saturday, December 21, 2013

Snart är det jul igen

Efter en natts skön sömn och en fin frukost på det lilla golfhotellet i Ö-vik fortsatte vi mot norr vid tio i nio. Väglaget var bra, trafiken ringa och talboken fortsatt spännande så färden gick fort och lätt upp genom landet. Värsta sträckan är de tretton milen mellan Umeå och Skellefteå. Smalt, utan mitträcke och besudlat med fartkameror överallt gör att dessa mil blir väldigt sega. Till råga på allt blev i stoppade av en polis, som påpekade att ena strålkastaren inte lyste.

I brist på islyktor kan man göra en liten ljusgrotta
med ett raskt stöveltramp. Där lyser
ljusen också vackert
Detta visste jag väl egentligen om och hade tänkt fixa vid framkomsten, men nu blev det till att stanna i Skellefteå och byta glödlampor i strålkastaren för jag ger mig tusan på att om vi blivit stoppade en gång till så skulle polisdatorn veta att vi fått ett påpekande några mil tidigare. I och för sig rätt bra för nu blev det gjort och det på båda strålkastarna. Lika bra när man fick hjälp med saken av den snälle bensistationsexpediten.

Men tomten och bocken vi lämnat ut i snön ...
Vi passade också på att handla lite julblommor och inta en lätt lunch när vi ändå stannat men sedan var det raka vägen fram till Murjek. Efter Boden blev det rejält med snö och alldeles lagom kallt för att rimfrosten skulle pryda trädgrenarna utefter vägen. Mycket vackert med en vit jul.

Ganska fint med ljus i björken, men inte är det någon julgran inte
Så fort vi kom fram lyfte vi ut vår granbock ur bilen och ställde den bredvid den grantomte Anders redan gjort. Det blev riktigt fint. Där fanns också en snötäckt utegran alldeles bredvid men det gjorde det inte på torget. Kommunen har inte sett till detta i år och det saknar många. Till alla lycka finns sedan några år en åretruntbelysning uppsatt i en björk på torget, men inte är det samma sak som en riktig gran.

Julgranen står i stället hemma på gräsmattan
 Sedan vi installerat oss, ätit den traditionella köttsoppa och fyllt plåthinkarna med vatten till ljuslyktor, traskade vi bort till Kicki och Jonny och umgicks några timmar. Alltid lika trevlig att slinka in och samtala en stund. Ikväll skede samtalet till ackompanjemang av sista avsnittet i Downtown Abbey och vi insågv at den serien får vi nog försöka fixa på något sätt....

No comments: