Friday, October 21, 2016

Skön morgon i stugvärmen

Man sover gott i stugan och förrän efter åtta slog jag upp mina blå. Jag tänkte direkt på det moster Lisa en gång berättade. Om hur hemskt det var för den som vaknade först, att gå upp och tända i spisen, så det blev varmt nog för resten, att kravla sig ut ur sänghalmen. Så var det faktiskt inte hos mig. Trots att kaminen varit av stängd hela natten så var det fullt dräglig temperatur. Säkert minst 12 grader!


Det blir gärna lite stökigt i ett så litet rum som vad vår storstuga är, så jag höll mig kvar i sängen, sedan jag fixat en kopp kaffe och en macka på sängbordet. Sedan satte jag på TV:n och matade in en DVD med en film från sextiotalet om det smalspåriga 1067-nätet i sydvästra Sverige. Det blev en mysig timmes underhållande filmer med mycket spår, ånga och nostalgi.


Så småningom masade jag mig dock upp och fortsatte med att registrera mina stenkakor. Jag kom upp i 672 st och till detta kommer ett mindre antal dubbletter samt ett antal stora (10-tums) skivor med klassisk musik. Vanliga stenkakor är på 8 tum. Även om de klassiska skivorna är för stora för min hylla, så bar jag in en bunt från förrådet och spelade igenom på min elektriska grammofon. Det lät riktigt vackert.


Vid fyratiden åkte jag in och började förbereda fredagsmiddagen. Anna och Paula skulle till IKEA och fortsätta leta efter garderob så jag hade gott om tid. Det blev fläskstek med pressgurka, brunsås och hemgjort äpplemos. Därtill kokt potatis. Mycket gott. Medan jag väntade på damerna satt jag ute på balkongen där jag tände några ljus i våra lyktor. Damerna var hemma lagom till Idol så då vi satt inne i TV-rummet och åt. Fast det var så gott, att det blev ett hiskeligt spring för att hämta mera.


En bekanting till oss uppe i Murjek har fått en liten dotter och vet inte vad hon skall heta. Jag satte mig därför att plocka fram namn på mormor, mormors mormor osv och hittade i rask takt åtta generationer kvinnor, som hon kan välja bland. Får se om det hjälper. Bara hon inte väljer något fjolligt modenamn som Tindra eller Lea eller dylikt.

3 comments:

e said...

Lea kan väl ändå inte anklagas för att vara modernt? Judiskt skulle man nog säga här i Frankrike men det tror jag inte man lägger så stor vikt vid i Sverige.

Alf said...

Nä, Rakel i bibeln hade ju en syster som hette Lea, men just nu är det tydligen ett riktigt modenamn i Sverige. Jag har det från folk som jobbar i branschen...

e said...

Funderade just på att det är lite intressant att Rakel/Lea/Isak mm kallas för bibliska namn i Sverige, men judiska i Frankrike. Jo jag vet på ett ungefär hur det hänger ihop med Torah/GT men ändå.