Thursday, May 09, 2013

En porlande vårbäck

Idag skulle vi sätta på vattnet. Det har under senare år kommit att bli vi som är Pump-Masters och ser till att de små stugorna ute i stora skogen får friskt klart sjövatten till sina tomtgränser. Detta är en procedur som är förknippad med en viss ångest ty pumpen är gammal och beredde oss stora problem för två år sedan. Då fick vi igång vattnet flera gånger och varje gång tappade pumpen trycket och till slut gav vi upp.

Pumphuven ör avlyft och vi undrar spänt om
vi skall få igång pumpen i år igen
Det var extra besvärligt att greja med pumpen eftersom den står i snårskogen nere vid sjökanten dit det är cirka 25 meter - rakt ner - nästan. Till slut följde J med ner och konstaterade att packningen var pulvriserad. Av en ren slump råkade vi ha en gummihandske i fickan och den klippte vi till i lagom form och se. Pumpen höll tätt och började leverera vatten direkt. Dock var det lite si och så med trycket och då var det någon, kanske gårdstomten, gav mig en ingivelse.

Jag kopplade loss den stora slangen som leder från sjön till pumpen, lyfte upp den hela vägen mot sjön för att försöka eliminera eventuella luftfickor och se. När jag kopplade in slangen igen hade vi ett tryck som aldrig tillförne. Vårt rykte som Pumpmasters blev grundmurat och ifjol förstärktes det ytterligare när pumpen gick igång vid första försöket och sedan levererade vatten hela sommaren.


Hur skulle det gå i år? Har pumpen klarat den långa kalla vintern och har slangarna spruckit? Vi gick ner med viss bävan och hade en gammal svärmor sittande upp vid stugan för att telefonledes rapportera om det kom något vatten. Vi gjorde allt som vi skulle och det såg ut att fungera men ett snabbt samtal gav negativt resultat. Ett försök till men då kom ett nytt samtal. Vi hade glömt öppna kranen men när det var gjort forsade klart frisk sjövatten fram.

Diskvattnet fungerar också. Skööönt
Det första vi gjorde var att spola rent i bäcken och sätta på vattnet där. Sedan diskade vi upp vinterns skräp på diskbänken och med ens kändes det som att sommaren kommit,. När pumpen funkar och vattnet rinner ur kranen då är allt som det skall vara i den lilla stugan ute i stora skogen.

4 comments:

Anonymous said...

Även jag har lagat min koppling med en engångshandske av lite gummiartad typ. Det blev tätt och bra- Vi har nog varit rörmokare i tidigare liv. Tyvärr blev det strul med vattnet här ändå eftersom nån granne inte varit lika händig(eller haft mer otur), för det hade stått och läckt och pumpen var överhettad. Nu sitter en liten rödhake en knapp meter från mig(på soffkanten) och tittar undrande på vad jag sysslar med! Naturmorgon med IT-teknik.
/Martina

Anonymous said...

och jag läser från mina 10000 fots höjd någonstans över de fyra sjöarna, på väg till brodern men med ett par timmars försening. Morr.

Anonymous said...

erika alltså

Alf said...

@Erika; Har man internet ombord? Det var som fan!
@Martina: Vi måtte ha fått samma gener som kan sitta ensamma ute vid en lite stuga och njuta av en rödhake...