Sunday, May 19, 2013

Samling vid pumpen

Det blev samling vid pumpen, nere vid sjön igår eftermiddag, sedan vi kört virke. Plötsligt hade den nämligen bara lagt av. Den som gick så fint med ett så högt och jämt tryck och som lät vår lilla bäck porla vackert hela långa dagen. Visst, den är gammal och packningen består fortfarande, efter två år, av en gammal isärklippt gummihandske men vi såg inga fel när vi inspekterade pumpen, trots att Jimmy skruvade isär och besiktade vitala delar.

Slutsats: Motorn har skurit och vi kan tacka vår lyckliga stjärna att Jimmy har en annan pump stående i källaren, visserligen tung som ett as och förmodligen men annan infästning så att det blir knöligt att både få dit den och fast den. Modstulna strävade vi uppför den mäktiga strandbrinken till stugorna och jag gick in i pumphuset för att ställa tillbaka rörtången. Jag kastade en blick på panelen och såg att pumpen var avstängd.  Satte på den och genast steg trycket!

Heureka! Det hade varit så enkelt. Någon hade råkat stänga av pumpen och nu flödade vattnet åter fritt och kraftfullt ur våra kranar. I ett par timmar och sedan stängde någon av igen. Trots att ingen, såvitt vi kunnat se hade varit inne i pumphuset. VI misstänkte genast en i mitt tycke halvskum delägare i ytterkanten, som har en polsk gästarbetare i sitt hus för att renovera stugan. Han har säker radio, TV; spis och värmefläkt på föreningens svaga elström. Men han var inte där just nu och när vi smög ner så såg vi bara en transistor och en liten kokplatta genom fönstret.

En skön hög med bräder...
Vi enades om att det är något lurt med jordfelsbrytaren och att det är den som blir aktiv och stänger av, när vi är så många som är ute vid stugorna som det råkade vara igår. Saken får dryftas idag när vi råkar ha årsmöte inplanerat. Förresten så var dagens allra största  begivenhet den att vi var och hämtade det första lasset reglar och bräder till det planerade verandabygget. Visserligen är det sant som Jonas en gång sa, att det allra sämsta och kvistigaste virket är det som tryckimpregneras, men jag plockade bort de värsta exemplaren på brädgården. Så nu kan jag sätta fart med detta nästa gång jag kommer upp och det ska bli så roligt!

No comments: