Saturday, June 22, 2013

Glad midsommar!

Jodå. Det blev allt en riktigt fin midsommar. Efter tre turer upp och ner för fem våningar trappor hade vi packat allt i bilen och for ut till stugan. Vi tog fram bord, dukade och väntade in gästerna som snart dök upp, medförande var och en sin förning till ett riktigt hejdundrande knytkalas. Där var Jimmy och Paula, som kom med drivor av godis, chips och läsk. Dagen till ära var deras stackars försvarslösa hund iförd en rosa sommarklänning. 

Noomi i rosa sommarklänning
Där var Gabbies, som tagit omvägen förbi karolinska där mellansonen fått hälen röntgad och lindad efter en skatebordolycka. Där var Carina med ny son och fräsh grönsallad, som fick en fin midsommar hos oss.  Och där kom slutligen Emma och Peter, medförande stort vidunder till hund, samt  heminlagd sill av yppersta smak. Det blev så mycket mat att vi kan äta rester hela helgen om så vore. 

Usch...
Dagen inleddes med sillbord och åtföljdes av matsmältning. Pelle och jag satt och njöt av friden under taket, medan resten hölls ute på bryggan i solskenet. Ännu lugnare fick vi det när ungar och hund drog iväg till badet.  Vi var båda rörande eniga i synen på hundar, stora som kalvar och med den mest valpaktiga framtoning.

Midsommarbordet dukas
 Så småningom drog det sig mot afton och grillen tändes, fylldes med kycklingspett och folket samlades åter kring det dukade bordet ute på bryggan. Jag hade gjort min örtiga potatissallad och allt var mycket gott. Mycket mätt och belåten beredde jag mig nu på ytterligare ro och vila ty enligt en ettårig tradition skall man sparka fotboll på midsommarafton. Nu försvann även Pelle och jag satt kvar och passade huset. Vädret var precis som i fjol, lätt mulet och med en aning av åskskur i luften. Vädergudarna höll sig dock på den torra sidan och när gästerna återvände var det daggs för jordgubbstårtan.

Dags för jordgubbstårtan
Åter fylkades vi kring långbordet, lyktor tändes och i den vindstilla kvällen spred mässingskandelabern ett vackert ljus över bordet. Under taket var det essungastaken som stod för ljus och det gjorde den mycket vacker. Det var nu mörkan kväll och fram mot midnatt drog sig gästerna hemåt. Kvar var bara Anna och jag som satt och lyssnade in sommarnatten med en liten whisky i behaglig närhet. Ännu en midsommarfest var avslutad till allas vår belåtenhet.


Essungastaken lyser upp midsommarnatten

No comments: